Ηaruki Murakami: το φαβορί για το βραβείο Νόμπελ

iaruki-murakami-to-fabori-gia-to-brabeio-nompel

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ο ιάπωνας συγγραφέας Haruki Murakami θεωρείται το φαβορί για κερδίσει φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Διεθνώς αναγνωρισμένος, ο Murakami, ο οποίος έχει γράψει μυθιστορήματα με μεγάλη απήχηση στο κοινό, όπως το «Νορβηγικό δάσος», «Το κουρδιστό πουλί» και πιο πρόσφατα το «1Q84», έχει 10/1 πιθανότητες να αποσπάσει την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση, σύμφωνα με το το γραφείο στοιχημάτων Landbrokes.

Την προηγούμενη χρονιά, ο Σουηδός ποιητής Tomas Transtromer που τιμήθηκε με το Νόμπελ, είχε παρουσιαστεί στο Landbrokes δεύτερος στη σειρά για το βραβείο, με πιθανότητες 9/2, πίσω από τον Σύρο ποιητή Adonis. Aυτή τη χρονιά ο Adonis εμφανίζεται σε χαμηλότερες θέσεις στη λίστα, με πιθανότητες 14/1, μαζί με λογοτέχνες όπως ο Κορεάτης ποιητής Ko Un και ο Αλβανός συγγραφέας Ismail Kadare.

Ωστόσο υπάρχουν και νέα ονόματα στη λίστα του Landbrokes, όπως ο κινέζος συγγραφέας Mo Yan και ο Δανός Cees Nooteboom που εμφανίζονται με πιθανότητες 12/1.

Ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας Peter Englund αποκάλυψε ότι οι 46 από τους 210 υποψήφιους λογοτέχνες για το φετινό βραβείο Νόμπελ, επιλέγονται για πρώτη φορά.

Μια μεικτή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας αλλά και πρόσωπα από το χώρο της λογοτεχνίας με διεθνή αναγνώριση, καταρτίζουν τη λίστα με τις υποψηφιότητες.

Στη Βρετανία, ένας από τους πιο δυνατούς διεκδικητές του βραβείου είναι ο Ian McEwan, με πιθανότητες 50/1, ο οποίος έρχεται μετά τον τραγουδιστή και στιχουργό Bod Dylan (με πιθανότητες 33/1). Ο Αμερικανός συγγραφέας Philip Roth έχει 16/1 πιθανότητες να κρατήσει στα χέρια του το πολυπόθητο βραβείο, όπως και ο συμπατριώτης του Cormac McCarthy, o ισραηλινός Αmos Oz και η ιταλίδα Dacia Maraini.

Υπάρχουν ωστόσο συγγραφείς που εδώ και χρόνια θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι για το Νόμπελ. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν ο Philip Roth, ο ποιητής Αdonis, ο Ιsmail Kadare αλλά και ο Haruki Murakami. Λέτε φέτος να δοθεί το Νόμπελ στην Ιαπωνία που έχει δοκιμαστεί τόσο σκληρά; Μην ξεχνάτε ότι ο Murakami είχε γράψει μεταξύ άλλων και τη συλλογή διηγημάτων «Μετά το σεισμό» που είχε ως αφετηρία έναν σεισμό που είχε χτυπήσει πριν χρόνια την Ιαπωνία, στο Κόμπε.