Γιαούρτι: επτά τρόποι να το βάλετε στο πρωινό σας

giaourti-proino
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι βαρετό! Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Λαμπρινή Μόσχου, φροντίζει γι’ αυτό.

Σήμερα, το βασικό μας υλικό είναι το γιαούρτι. Ας δούμε πώς θα μπορούσαμε να το φάμε με 7 εναλλακτικούς, γευστικούς και υγιεινούς συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους!

  • Με μούρα και αμύγδαλα Κόψτε φράουλες, σμέουρα (ή αλλιώς raspberries), μύρτιλα (ή αλλιώς blueberries) και λίγα αμύγδαλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι σας.
  • Με ροδάκινο και γκρανόλα Βάλτε στο γιαούρτι σας ροδάκινο, granola και λίγα αμύγδαλα.
  • Τροπικό γιαούρτι Εμπλουτίστε το με κομμάτια ανανά, φέτες από ακτινίδιο, νιφάδες καρύδας και σπόρους chia.
  • Με κεράσια Συνδυάστε το γιαούρτι με φρέσκα κεράσια, βανίλια και φιλέ αμυγδάλου.
  • Με μπανάνα, βούτυρο αμυγδάλου και σπόρους chia
  • Με πορτοκάλι και καρύδια Προσθέστε επίσης στο γιαούρτι σας νιφάδες καρύδας και σπόρους chia με το πορτοκάλι και τα καρύδια και δώστε μία άλλη νότα στο πρωινό σας.
  • Με φράουλες, πεπόνι και σπόρους chia

Αναμφισβήτητα το γιαούρτι αποτελεί βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, ψευδάργυρο) και ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Φροντίστε λοιπόν να το έχετε καθημερινά στη διατροφή σας και επωφεληθείτε:

Στο ανοσοποιητικό σας
Η βιταμίνη D3 και το ασβέστιο που περιέχει σε αφθονία το γιαούρτι συνεισφέρουν στην υγεία των οστών, στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξυνόγαλα, ενισχύει συνολικά την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, χάρη στα προβιοτικά που περιέχουν. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της Ομάδας Β (Β1, Β2 και Β12) προστατεύει επιπρόσθετα την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Στην καλή λειτουργία του πεπτικού σας
Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής xλωρίδας. Επιπλέον, ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, ο γαλακτοβάκιλλος, αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στο παχύ έντερο.

Στην υγεία των δοντιών και των οστών σας
Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3, αυξάνει την οστική μάζα και ενισχύει την σκελετική υγεία.

Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
[email protected]
http://lambrini-moshou.gr