15 οικονομικοί προορισμοί-διαμάντια στην Ευρώπη

azores-tstories
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η γνωστή travel blogger (tstories.gr), Μαρία Κόφου, μας πάει ταξίδια στην Ευρώπη που δεν θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνεχίζουν να με κάνουν να νιώθω χαρούμενη που ζω στην Ευρώπη. Και ναι, το ξέρω πως πολλοί άρχισαν ήδη να απαριθμούν τα πολλά αρνητικά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια εδώ που βρισκόμαστε, αλλά προσωπικά, ως άνθρωπος που ταξιδεύει συνεχώς και πλέον και για επαγγελματικούς λόγους, το να βρίσκομαι στην Ευρώπη και να μπορώ να μετακινούμαι χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο παρά μόνο με την ταυτότητά μου και χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπω το νόμισμά μας στης χώρας που ταξιδεύω, μου δίνει μια ανακούφιση και μια ηρεμία.

Την επόμενη χρονιά σκέφτομαι να εκμεταλλευτώ όλο αυτό και να προσπαθήσω να ταξιδέψω στις περισσότερες από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που δεν έχω πάει ακόμα. Ήδη φέτος με το εισιτήριο που έχω από το interrail σκοπεύω να πάω σε κάποιες από αυτές. Γιατί τόση βιασύνη;

Διάβασα πρόσφατα μια νέα λίστα με κρυμμένες μικρές πόλεις και περιοχές της Ευρώπης που δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα από τον μαζικό τουρισμό και γι’αυτό είναι και αρκετά οικονομικές ακόμη. Βρίσκονται όλες στις Ευρώπη και είναι 44. Μικρά διαμαντάκια στην Ευρώπη που με το που διάβασα γι’αυτά και είδα φωτογραφίες, εντυπωσιάστηκα.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα πως πρέπει να δω όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες μέχρι του χρόνου, ώστε μετά να έχω στη διάθεσή μου το χρόνο για να επισκεφθώ αυτούς τους πανέμορφους θησαυρούς που βρίσκονται καλά κρυμμένοι εδώ και εκεί στην Ευρώπη. Bonus έκπληξη; Μέσα στο Top 15 είδα και το δικό μας, πανέμορφο και καταπράσινο Πήλιο!

Αποφάσισα, λοιπόν, πως πρέπει να μοιραστώ μαζί σου αυτό το Top 15 γιατί είναι η ώρα να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε και σε διαφορετικά μέρη πέρα από τα γνωστά αγαπημένα μας. Μη με ρωτήσεις γιατί. Η απάντηση είναι μία. Ο κόσμος μας είναι πολύ όμορφος και μεγάλος για να βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια μέρη! Διαφωνείς;

Κράτα σημειώσεις λοιπόν γιατί τουλάχιστον 10 από αυτά τα μέρη είμαι σίγουρη πως δεν τα γνωρίζεις…

Φύγαμε!

mrks_v - stock.adobe.com / Victor Marques Fernandez
#1 Ισπανία, Covadonga  & Asturias
Η Ισπανία δεν είναι μόνο Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Ανδαλουσία.  Οι Αστούριες ή σωστότερα το πριγκιπάτο των Αστουριών βρίσκεται στον βορρά της Ισπανίας και βρέχεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα είναι το πρώτο στην κατάταξη. Το συγκεκριμένο μέρος συνδυάζει θάλασσα και καταπράσινα τοπία, ενώ προσφέρεται για διαδρομές hiking, για βουτιές σε παραλίες με ελάχιστο κόσμο και για πολύ φαγητό. Εκεί βρίσκεται και ο απίστευτος ναός της Παναγίας που αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή σου. Τα κόστη για διαμονή στη γύρω περιοχή ξεκινούν από μόλις 25 ευρώ τη βραδιά γιατί, όπως είπα και νωρίτερα, δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα από τους τουρίστες.

William Attard McCarthy
#2 Μάλτα, Mdina & Zebbug
Η Μάλτα παρόλο που είναι η 9η μικρότερη χώρα του κόσμου, κατάφερε να μπει δεύτερη στη λίστα του top 15 της Mastercard! Είχα τη χαρά να την επισκεφτώ τα περασμένα Χριστούγεννα με την κολλητή μου και ομολογώ πως πέρασα τέλεια γιατί παρόλο που ήταν χειμώνας, οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές! Η Mdina είναι από τα ελάχιστα μέρη της χώρας που παραμένουν σχεδόν άθικτα με τα χρόνια και εξακολουθούν να διατηρούν τη  γοητεία τους και την αυθεντικότητά τους. Λίγο τουριστικό το Zebburg με τον χαρακτηριστικό αραβικό αέρα του και το τριήμερο της Festa που πρέπει να το ζήσεις για να καταλάβεις τι διαδραματίζεται εκείνες τις ημέρες. Βάλ' το στο πρόγραμμα. Δε θα χάσεις! Παρ’ όλο που η Μάλτα έχει αρχίσει και ανεβαίνει αρκετά, τα κόστη διαμονής ξεκινούν από 25 ευρώ την ημέρα. Καθόλου άσχημα θα έλεγα. 

mRGB - stock.adobe.com
#3 Αυστρία, Περιοχή Salzkammergut 
Με την πρώτη ματιά είμαι σίγουρη πως η συγκεκριμένη περιοχή δε σου λέει και πολλά. Αν όμως σου πω πως εκεί κρύβεται η λίμνη Hallstatt, είμαι σίγουρη πως θα σου έρθει στο μυαλό κάποια χαρακτηριστική φωτογραφία της λίμνης με τα πολύχρωμα σπιτάκια και θα καταλάβεις γιατί βρίσκεται στο Top 15. Η περιοχή είναι καταπράσινη και πανέμορφη και χαρίζει στον επισκέπτη της στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ αν θέλεις να δεις και λίγα περισσότερα πράγματα, πρέπει να επισκεφθείς το αρχαιότερο αλατωρυχείο του κόσμου στο οποίο μπορείς να πας με τρενάκι -με τελεφερίκ μπορείς να επισκεφθείς και τα σπήλαια πάγου της περιοχής. Η διαμονή ξεκινάει από 35 ευρώ τη βραδιά. Ψάξ’ το!

vickysp - stock.adobe.com
#4 Πορτογαλία, Azores
Για τις Αζόρες έχεις ακούσει, είμαι σίγουρη. Απλώς δεν έχει πάει κανένας γνωστός σου και πιθανόν να μην έχεις δει καν φωτογραφίες. Αυτή η αυτόνομη περιοχή με τα 9 νησιά βρίσκεται στην Πορτογαλία στη μέση του Ατλαντικού και είναι πραγματικά ένας κρυφός παράδεισος. Ο συνδυασμός σμαραγδένιων νερών, με καταπράσινες λίμνες και καταρράκτες, αλλά και η θέα του ηφαιστείου συνθέτουν ένα φοβερό θέαμα εκτός πραγματικότητας. Είχα πει πως έχοντας κάνει roadtrip στην Πορτογαλία, δε χρειαζόταν να επιστρέψω ξανά. Πόσο λάθος έκανα… Οι Αζόρες είναι πλέον στο bucketlist μου και με διαμονή από μόλις 25 ευρώ νομίζω πως πρέπει να οργανωθώ άμεσα!

radzonimo - stock.adobe.com
#5 Μαυροβούνιο, Perast
Αν ονειρεύεσαι deluxe διακοπές στην Ευρώπη που όμως θα σου έρθουν πολύ οικονομικά, τότε πρέπει να επισκεφθείς το Μαυροβούνιο. Η όμορφη πόλη του Perast περιμένει να την ανακαλύψεις! Με υπέροχη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και όμορφες ακτές η μικρή αυτή πόλη είναι ένα πραγματικό διαμαντάκι. Bonus το νησί St. George και το μοναδικό τεχνητό νησί της Αδριατικής Our Lady of the Rocks.  Μη σου πω για τιμές διαμονής: μόλις από 12 ευρώ την ημέρα! Φύγαμε!

#6 Τσεχία, Περιοχή Lednice-Valtice
Και όμως, αν νόμιζες πως η Τσεχία είναι μόνο η Πράγα τότε σε γέλασαν! Η 200 km2 περιοχή Lednice-Valtice είναι η μεγαλύτερη τεχνητή γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης με καταπράσινες γωνιές και ένα υπέροχο κάστρο. Ανέβα στον 60 μέτρων μιναρέ και απόλαυσε τη θέα από ψηλά ή κάνε μια βόλτα με ποταμόπλοιο για να απολαύσεις τη φύση γύρω σου. Το μέρος είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό και γι’αυτό η διαμονή ξεκινάει μόλις από 20 ευρώ την ημέρα.

#7 Κροατία, Νησί Pag
Η Κροατία είναι ένας αρκετά τουριστικός προορισμός, ειδικά το καλοκαίρι που οι τουρίστες  συρρέουν στις δαλματικές ακτές της για να απολαύσουν τις βουτιές τους ή να περπατήσουν τα ρομαντικά δρομάκια του Dubrovnik. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές στον τουρίστα και αξίζει να τις μάθεις και να τις εξερευνήσεις. Μία από αυτές είναι το νησάκι Pag με το σεληνιακό του τοπίο και με διαμονή κάτω των 30 ευρώ την ημέρα. Ρίξε μια ματιά.

Simone Vasta
#8 Εσθονία, Νησί Saaremaa
Το νησί Saaremaa βρίσκεται στη Βαλτική θάλασσα και είναι το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας. Οι χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι και η local μπύρα τους είναι τα highlight του νησιού, μαζί με τους 9 κρατήρες Kaali που δημιουργήθηκαν από την πτώση μετεωριτών πριν από 3.500 χρόνια. Ένας από αυτούς τους κρατήρες είναι τόσο μεγάλος που έχει δημιουργήσει μια λίμνη με το όνομα Kaali. Το θέαμα είναι συγκλονιστικό και με μόλις 25 ευρώ τη βραδιά μπορείς να μείνεις στο νησάκι και να δεις από κοντά το μοναδικό αυτό θέαμα.

George Trace
#9 Ελλάδα, Βόλος και περιοχή Πηλίου
Το ότι ο Βόλος μας είναι μέσα στους 15 κρυφούς και οικονομικούς προορισμούς της Ευρώπης με κάνει πολύ χαρούμενη! Συνδυασμός βουνού και θάλασσας, σμαραγδένιων νερών και καταπράσινων δέντρων, κοντά σε σημαντικά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος είναι σίγουρα από τις περιοχές της χώρας μας που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη εμπειρία 360 μοιρών. Αν δεν έχεις πάει ακόμα τότε βιάσου, γιατί μόλις άρχισαν να ανακαλύπτουν την περιοχή και οι ξένοι τουρίστες!

Jure Gasparic
#10 Σλοβενία, Velika Planina-Kamnik Alps
Μία μόλις ώρα έξω από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη Ljubljana, βρίσκεται καλά κρυμμένη η περιοχή Velika Planina. Σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, στις άλπεις Kamnik θα ανακαλύψεις το μικρό αυτό χωριό με τα χαρακτηριστικά σπιτάκια με τις ξύλινες οροφές και θα ζήσεις μοναδικές στιγμές απόλυτης ηρεμίας και σύνδεσης με τη φύση. Προσωπικά τη Λιουμπλιάνα σκόπευα να την επισκεφτώ τον Οκτώβριο, τώρα όμως θα προσθέσω και μια βραδιά στο συγκεκριμένο μέρος. Έχω ξετρελαθεί! Η διανυκτέρευση ξεκινάει από 40 ευρώ τη βραδιά, αλλά σίγουρα αξίζει να κλείσεις!

#11 Πολωνία, Kaszuby
Μπορεί πολλοί Έλληνες να έχουν επισκεφθεί πλέον τόσο την Κρακοβία όσο και τη Βαρσοβία λόγω των πολύ οικονομικών αεροπορικών, αλλά η Πολωνία κρύβει τους πιο όμορφους θησαυρούς στης στα μικρά της χωριουδάκια, όπως αυτό της φωτογραφίας. Στο Kaszuby θα βρεις και το Polish Stonehenge, τεράστιες πέτρες που συνδέονται με τελετές λατρείας, αλλά και με το αστρονομικό ημερολόγιο. Στην περιοχή θα μείνεις με μόλις 20 ευρώ τη βραδιά.

#12 Ολλανδία, Naarden
Άσε για λίγο στην άκρη το Άμστερνταμ και πάμε μέχρι το Naarden, μόλις μισή ώρα μακριά. Πάμε να δούμε κάστρα και πύργους και να περπατήσουμε σε δρομάκια χωρίς τουρίστες, δίπλα στα καταπράσινα κανάλια της περιοχής. Στο επόμενο ταξίδι σου λοιπόν στην Ολλανδία, βάλε στο πρόγραμμα και μια διανυκτέρευση στο Naarden, αξίζει.

#13 Λετονία, Cape Kolka
Εκεί που συναντιούνται οι δυο θάλασσες, βρίσκεται το Cape Kolka, στον κόλπο της Ρίγας και στη Βαλτική θάλασσα. Κατά τη σοβιετική περίοδο το μέρος ήταν στρατιωτική βάση κάτι που απέτρεψε για πολλά χρόνια τον τουρίστα να πλησιάσει την περιοχή. Σήμερα όμως το μέρος χαρίζει στον ψαγμένο επισκέπτη μοναδικά τοπία μακριά από τον μαζικό τουρισμό και με μόλις 20 ευρώ διαμονή την ημέρα.

Radu Dumitrescu-Elian
#14 Ρουμανία, Δέλτα Δούναβη
Ο Δούναβης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης, ενώ στο Δέλτα του φιλοξενεί πάνω από 1.200 είδη φυτών, 320 είδη πτηνών και από το 1938 έχει καταγραφεί ως εθνικό πάρκο και μνημείο παγκόσμιος κληρονομιάς UNESCO. Το ξέρεις πως μπορείς να πας μέχρι εκεί και να διανυκτερεύσεις με μόλις 15 ευρώ τη βραδιά;

#15 Ουγγαρία, Balaton-Uplands
Οι ντόπιοι αναφέρονται  στη λίμνη Balaton ως την Ουγγρική θάλασσα, καθώς είναι η μεγαλύτερη λίμνη της κεντρικής Ευρώπης. Για να αποφύγεις τα πλήθη κατευθύνσου προς το βορρά καθώς τα Balaton-Uplands είναι η ήρεμη version της ιταλικής Τοσκάνης και σίγουρα η πιο οικονομική της μιας μπορείς να βρεις κατάλυμα με μόλις 20 ευρώ την βραδιά και παράλληλα να έχεις απίστευτη θέα από ψηλά στη λίμνη. Η Ουγγαρία έχει πολλά περισσότερα να δεις έξω από την πρωτεύουσά της!

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες, μπες στο roadbook που δημιούργησε η Mastercard Europe και αποθήκευσέ το για να το διαβάσεις με την ησυχία σου.

Κείμενο: Μαρία Κόφου, www.tstories.gr