Με …11η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Φεστιβάλ της Βενετίας

me-11i-septembriou-ksekinise-to-festibal-tis-benetias

Φωτογραφία:ΙΜDb. H Mira Nair με τον πρωταγωνιστή της ταινίας της, Riz Ahmed.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Με το δράμα «The Reluctant Fundamentalist» ξεκίνησε το 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Η Ινδή σκηνοθέτις της ταινίας, η Mira Nair, κάτοικος Νέας Υόρκης, ελπίζει το αμερικανικό κοινό να δει τη νέα της δουλειά ως μια δημιουργία που δείχνει αλληλεγγύη προς το λαό των ΗΠΑ.

Το Φεστιβάλ της Βενετίας χρειαζόταν στο ξεκίνημά του μια δυνατή ταινία για να προκαλέσει συζητήσεις και η πρεμιέρα του φιλμ «The Reluctant Fundamentalist» πέτυχε αυτόν τον σκοπό, με την ενδιαφέρουσα θεματολογία του.

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός μεγαλοστελέχους της Wall Street που παρακολουθεί καρέ – καρέ την συντριβή των δύο αεροσκαφών επάνω στους δίδυμους πύργους. Η αντίδρασή του είναι ένα διθυραμβικό χαμόγελο στο πρόσωπό του. «Θα έπρεπε να νιώσει θλίψη ή οργή. Αλλά το μόνο που ένιωσα ήταν δέος», εξομολογείται ο ήρωας.

Το «The Reluctant Fundamentalist» –κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Mohsen Hamid, σε σκηνοθεσία της Mira Nair– είναι μια παγκόσμια ιστορία με πολλές μεταβάσεις σε χρόνο και σε τόπο, που αιωρείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ανατέμνει την καταστροφή και «χτυπά» τόσο το δυτικό καπιταλισμό όσο και την τρομοκρατία. Η ίδια η δημιουργός βλέπει ωστόσο το έργο περισσότερο ως μια γέφυρα για διάλογο, παρά ως αντιπαράθεση δύο κόσμων.

«Ελπίζω το αμερικανικό κοινό να νιώσει τη λογική και το βαθύτερο νόημα ενός έργου που έχει μέσα του την κατανόηση του τι σημαίνει να αγαπάς την Αμερική», τονίζει η Nair. «Εύχομαι να το δούμε σαν έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε δύο κουλτούρες, πέρα από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που μας δηλητηριάζουν όλους. Το «μαζί ή εναντίον μας» δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και τρίτος δρόμος».

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Riz Ahmed, υποδυόμενος τον «Changez», έναν Πακιστανό μετανάστη που πρώτα κυνηγά και στη συνέχεια απορρίπτει το αμερικανικό όνειρο, καταλήγοντας να ενταχθεί σε μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών, στη γενέτειρά του, Λαχώρη.

«Σαν Βρετανός – Πακιστανός, μπορώ να καταλάβω το πώς ο Changez ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους», εξηγεί ο Ahmed.

Η ταινία κλείνει έναν κύκλο για την Ινδο-Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα, που είχε κερδίσει Χρυσό Λέοντα στη Βενετία το 2001 με το «Μοnsoon Wedding». Η βράβευση είχε γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, 48 μόλις ώρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Η 54χρονη, σήμερα, σκηνοθέτις έγινε και η ίδια δέκτης, ως κάτοικος της Νέας Υόρκης, της προκατάληψης προς τους αραβικής καταγωγής πολίτες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Όμως η πρεμιέρα της ταινίας συνοδεύτηκε και από δυναμικές κινητοποιήσεις: εργαζόμενοι της Τσινετσιτά διαμαρτύρονταν για το ενδεχόμενο κλεισίματος των θρυλικών ιταλικών στούντιο προκειμένου ο τεράστιος χώρος των εγκαταστάσεών τους να μετατραπεί σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.