Καρκίνος και διατροφή: τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας

antiokseidotika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, συμπυκνώνει σε μερικές γραμμές αυτά που πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, όσο αυτό είναι δυνατό.

Η διατροφή που κάνουμε σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνων. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως 30%-40% μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα διατροφικά σχήματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διεθνούς Έρευνας Καρκίνου.

Μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη του καρκίνου παρεμβαίνοντας και παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν εκφυλισμό των κυττάρων και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής καθημερινά και η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Σημαντικό, επίσης, για μια υγιεινή διατροφή είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με καρκινογόνες ουσίες. Οι πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες είναι οι νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα αλλαντικά, οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τους προσδίδουν έντονο χρώμα και τα πρόσθετα τροφίμων που είναι πάνω από 300 είδη και αυξάνουν τη ζωή των προϊόντων στα οποία προστίθενται. Επομένως η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί την καλύτερη λύση στην πρόληψη.

Ακόμα, η υψηλή πρόσληψη παστών και καπνιστών τροφίμων σχετίζεται και αυτή με εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Τα παστά και καπνιστά προϊόντα περιέχουν νιτρικά, τα οποία είναι χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για τον καρκίνο οισοφάγου και στομάχου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρόσληψη κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι καρκινογόνος. Επομένως συστήνεται μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Η κατανάλωση κορεσμένων και ιδιαίτερα trans-λιπαρών οξέων είναι υπεύθυνη για την δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται: μαγιονέζα, πλήρη τυριά, βούτυρο, το λίπος από το κρέας και τη πέτσα, ενώ trans-λιπαρά βρίσκονται σε τυποποιημένα τρόφιμα όπως οι σοκολάτες, τα πατατάκια και τα προτηγανισμένα τρόφιμα.

Τέλος η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί  να προκαλέσει καρκίνο στο μαστό, στο στομάχι και στην στοματική κοιλότητα. Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Σημαντικό για τα άτομα τα οποία είχαν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο είναι να αποφεύγουν τα trans-λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται κυρίως στα προτηγανισμένα τρόφιμα, σε προϊόντα fast food, ενώ και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να είναι χαμηλή. Είναι σημαντικό να μειωθεί πολύ έως και να διακοπεί η κατανάλωση αλκοόλ, αφού έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η διατροφή ενός ατόμου το οποίο πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από μη επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, άπαχο κρέας (κοτόπουλα ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα), φυτικά έλαια, φρούτα.

Για την πρόληψη του καρκίνου προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πιπεριές, ελαιόλαδο, πορτοκάλια, αβοκάντο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ξηρούς καρπούς, ντομάτες κ.τ.λ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του σώματος, μειώνουν τον εκφυλισμό και την οξείδωση των κυττάρων.

Όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση δεν μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά η διατροφή μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ελέγξει παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr