James Cameron: «Οι μηχανές έχουν ήδη νικήσει»

james-cameron
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο James Cameron θα ηγηθεί του reboot στο franchise του «Εξολοθρευτή», με τον Tim Miller να σκηνοθετεί τη νέα ταινία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, ο σκηνοθέτης μίλησε για την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ενώ εξέφρασε τους φόβους του για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Βλέπω τι γίνεται τώρα με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης αντίστοιχης ή μεγαλύτερης των ανθρώπων και έχεις τον Elon Musk, τον Stephen Hawking και άλλους να λένε ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ κακό για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής» δήλωσε ο Cameron, συμπληρώνοντας πως η επιστημονική φαντασία της δεκαετίας του 1980 έχει αρχίσει να πραγματοποιείται.

Οι μηχανές ξανάρχονται.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε κάποιον πυρηνικό πόλεμο στο μέλλον, αφού η τεχνολογία έχει ήδη θριαμβεύσει έναντι της ανθρωπότητας. «Ο κόσμος με ρωτάει εάν οι μηχανές θα νικήσουν ποτέ την ανθρωπότητα και τους λέω να κοιτάξουν οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή εστιατόριο και να δουν πόσοι είναι με τα τηλέφωνά τους. Οι μηχανές έχουν ήδη νικήσει. Απλά έχουν νικήσει με έναν διαφορετικό τρόπο. Εξελισσόμαστε μαζί με την τεχνολογία μας, συγχωνευόμαστε» εξήγησε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Όπως είναι λογικό, ο Cameron παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Συνεχίζοντας, ο Cameron εκτίμησε πως οι μηχανές «θα αντανακλούν την καλύτερη και χειρότερη φύση μας, επειδή εμείς τις φτιάχνουμε και τις προγραμματίζουμε. Αλλά θα χρειαστεί πολλά χρήματα. Ποιος έχει τα χρήματα και τη θέληση να το κάνει; Θα μπορούσε να είναι επιχειρήσεις, όπως η Google και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Εάν το κάνεις για επιχειρηματικούς λόγους, το κάνεις για να βελτιώσεις τη θέση σου στην αγορά και τους επιχειρηματικούς σου στόχους, όποιοι και αν είναι αυτοί. Οπότε ουσιαστικά παίρνεις μια μηχανή πιο έξυπνη από έναν άνθρωπο και της μαθαίνεις την απληστία. Ή είναι για ασφάλεια, οπότε παίρνεις μια μηχανή πιο έξυπνη από έναν άνθρωπο και της μαθαίνεις να σκοτώνει. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν καλό αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου».

Εκτός από τον Schwarzenegger, στην νέα ταινία θα επιστρέψει η Linda Hamilton στον ρόλο της Sarah Connor.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις θα έχουν επίπτωση και στο πώς θα προσεγγίσει το reboot του «Εξολοθρευτή» που ετοιμάζει. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες όπου η άνοδος των μηχανών ήταν βίαιη και απότομη, ο Cameron ανέφερε πως θα είναι λιγότερο δραματική.