Πέντε απίστευτα ηφαίστεια του κόσμου και γιατί αξίζει να τα επισκεφτούμε

sakajima
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θα οργανώσει κάποιος ένα ταξίδι για να επισκεφτεί ηφαίστειο. Όποιος, όμως, το κάνει, το ταξίδι αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ειδικά αν βρεθεί σε κάποιο από τα παρακάτω μαγικά ηφαίστεια του πλανήτη.

Sakurajima, Ιαπωνία
Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, το Sakurajima εξερράγη στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν καπνός του ενός χιλιομέτρου βγήκε από τον κρατήρα του, στέλνοντας ηφαιστειακή στάχτη και άλλα υλικά παντού. Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, δεν είναι καινούργιο, αφού το ίδιο ηφαίστειο έχει εκραγεί χίλιες φορές το 2013 και 471 το 2014. Παραμένει στο επίπεδο 3 της κλίμακας των 5, που σημαίνει ότι μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα το επισκεφτούν οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες. Στο κέντρο επισκεπτών Sakurajima μπορεί να μάθει κάποιος την ιστορία του και την πρόληψη των καταστροφών, ενώ στο Σημείο Παρατήρησης Yunohira μπορεί κάποιος να δει από κοντά το ηφαίστειο, ενώ μπορεί επίσης να επισκεφτεί παρατηρητήριο λάβας, αλλά και παραλίες.

Βεζούβιος, Ιταλία
Είναι από τα πιο διάσημα βουνά-ηφαίστεια, γνωστό για την έκρηξή του το 79 μ.Χ. που έθαψε την πόλη της Πομπηίας. Με έναν πιστοποιημένο οδηγό, μπορεί κάποιος να πεζοπορήσει στον κρατήρα του, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 2 χιλιόμετρα. Αν επισκεφτείτε την περιοχή, θα δείτε και τα αρχαία ερείπια της Πομπηίας από το βουνό, όπως επίσης και τη Νάπολη, τα Απέννινα και την Ακτή Αμάλφι. Μην χάσετε τα υπόλοιπα οχτώ φυσικά μονοπάτια του πάρκου, με φόντο τα ηφαιστειακά τοπία, όπως τον Ποταμό Λάβας και την Κοιλάδα της Κόλασης.

Cerro Negro, Νικαράγουα
Υψώνεται στα 400 μέτρα, είναι αρκετά απότομο και για να το ανέβει κάποιος θέλει μια ώρα, ενώ για να το κατέβει περίπου 10 λεπτά. Εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα εντελώς άγονο τοπίο και στη συνέχεια να πάρει φόρα και να κατέβει από τη δυτική του πλαγιά, η οποία είναι καλυμμένη με μαύρη ηφαιστειακή άμμο. Το ηφαίστειο αυτό συχνά «καπνίζει», αλλά δεν έχει σημειώσει εκρήξεις τον 21ο αιώνα. Το να φτάσει κάποιος σε αυτό, μάλιστα, είναι από μόνο του περιπέτεια, αφού πρέπει να διασχίσει 25 χιλιόμετρα ανώμαλου δρόμου, προκειμένου να φτάσει στο κέντρο επισκεπτών.

commons.wikimedia.org
Eyjafjallajökull, Ισλανδία
Η Ισλανδία είναι γνωστή ως ένα από τα καλύτερα μέρη να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, αλλά ταυτόχρονα φιλοξενεί κι ένα ενεργό ηφαίστειο, το οποίο σημείωσε έκρηξη πρόσφατα, το 2010. Είναι ορατό σε όσους κινούνται οδικώς ανατολικά του Ρέικιαβικ και βρίσκεται περίπου 138 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, όπου το μικρό χωριό Þorvaldseyri ανοίγει ένα κέντρο επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια, τα Hekla και Katla και προσφέρει υπέροχη θέα. Παρ’ όλ’ αυτά, κανείς δεν ανεβαίνει στα ηφαίστεια, καθώς είναι επικίνδυνα, με βαθιές και ασταθείς ρωγμές. Κίνδυνο για την περιοχή αποτελεί επίσης και το ότι η καυτή λάβα λιώνει τον παγετώνα από κάτω και μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρα. Το καλύτερο είναι μια βόλτα με ελικόπτερο, για να δείτε το θέμα από ψηλά, με τις μαύρες παραλίες, του πίδακες, την παλιά λάβα και τους μαγευτικούς καταρράκτες.

Merapi, Ινδονησία
Η Ινδονησία έχει περίπου 500 ηφαίστεια και μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Yogyakarta, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές βρίσκεται το Merapi, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Στο Merapi υπάρχει ενεργή λάβα στο θόλο του και όσοι το επισκεφτούν, δεν παραλείπουν να περάσουν και από το Μουσείο Merapi, τον πύργο παρατήρησης Kaliurang και να κάνουν ξενάγηση στη λάβα στο Kaliadem.