10 υγιεινοί τρόποι να μαγειρέψετε με πατάτες

patates
ΤΡΙΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Σας δίνουμε ιδέες για να πάρετε τις πατάτες από το τηγάνι και να τις βάλετε με πιο υγιεινό τρόπο στο πιάτο σας.

Πουρές γλυκοπατάτας
Αν έχετε βαρεθεί τον κλασικό πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ γλυκοπατάτας με λίγο χυμό πορτοκαλιού, λίγο τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και ψημένο σκόρδο. Βράστε κανονικά και κάντε πουρέ τις γλυκοπατάτες σας, προσθέτοντας στη συνέχεια τα παραπάνω και σερβίροντας με ψητό κρέας και ψάρι.

Stir-fry συνοδευτικό
Κόψτε σε κύβους την πατάτα ή τη γλυκοπατάτα σας και μαγειρέψτε την stir-fry σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέστε κύμινο, πάπρικα και λίγο τζίντζερ και μαγειρέψτε για λίγο ακόμη.

Πατάτες finger food
Κόψτε τις πατάτες σας σε χοντρές φέτες, αλείψτε τες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν ομοιόμορφα. Βγάλτε λίγη από τη σάρκα τους με ένα κουτάλι (μπορείτε να τη φυλάξετε και να την καταναλώσετε την επόμενη ημέρα) και στο σημείο που σκάψατε βάλτε λίγο σολομό και ξινόκρεμα. Τελειώστε με ένα κλωναράκι άνηθου και το καναπεδάκι σας είναι έτοιμο.

Σε τροπική σαλάτα
Εμπνευστείτε από την Ινδονησία και φτιάξτε μια διαφορετική σαλάτα με τροπικό χαρακτήρα. Αναμείξτε πράσινα λαχανικά με αγγούρι και ντομάτα, βράστε την πατάτα σας, κόψτε την σε κύβους και προσθέστε τη και ολοκληρώστε με αρακά και σφιχτά βρασμένα αβγά. Περιχύστε λίγο ελαιόλαδο, ξίδι και σάλτσα σόγιας και είστε έτοιμοι!

Τριμμένη πατάτα
Δοκιμάστε να τρίψετε λίγη πατάτα στον τρίφτη και να την προσθέσετε σε σάλτσα ντομάτας, σε ψητό κατσαρόλας στα μάφιν, στο ψωμί σας.

Πατάτα brunch
Βράστε την, κόψτε τη σε κύβους με τη φλούδα και προσθέστε τη σε ομελέτες, στη φριτάτα σας, σε τάρτες κ.ο.κ. φτιάχνοντας το δικό σας comfort brunch.

Πολύχρωμη πατατοσαλάτα
Εκτός από την κλασική πατάτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μοβ, όπως και μπλε πατάτα, αλλά και γλυκοπατάτα. Βράστε τες, κόψτε τες σε κύβους και φτιάξτε μια ωραία, πολύχρωμη πατατοσαλάτα, συνδυάζοντας τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου, τα αντιοξειδωτικά του ξιδιού λίγη ρίγανη και μουστάρδα Dijon για πικάντικη χροιά.

Χορτοφαγική φαχίτα
Βάλτε στο τραπέζι σας λίγο άρωμα από Μεξικό, συνδυάζοντας κύβους μαγειρεμένης πατάτας με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, φασόλια κονσέρβα, λίγο καλαμπόκι και τριμμένο τυρί. Προσθέστε όλα τα παραπάνω σε μια τορτίγια, πασπαλίστε την ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμη, συνδυάστε τη με σάλτσα ντομάτας και λίγο γιαούρτι.

Γλυκό δείπνο
Βράστε γλυκοπατάτες, κόψτε τες σε μικρά κομμάτια και χρησιμοποιήστε τες στον ζωμό σας, στο ριζότο, στο κρέας σας κ.ο.κ. για ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα.

Ο πουρές… αλλιώς
Βράστε πατάτες και χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα μαγειρεμένο παστινάκι ή μάραθο, φτιάχνοντας τον πουρέ σας. Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο θυμάρι κι έχετε τον ιδανικό πουρέ για σολομό ή κοτόπουλο.