Toulouse-Lautrec: Ο ταλαιπωρημένος γίγαντας του μετα-ιμπρεσιονισμού

salon-at-the-rue-des-moulins
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Με αφορμή την έκθεση «Το Νέο "Salon des Cent”. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» θυμόμαστε τον καλλιτέχνη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη ζωγραφική, τη λιθογραφία και την τέχνη της αφίσας.

Ο Γάλλος ζωγράφος και σχεδιαστής Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa, όπως είναι το πλήρες όνομα του μεγάλου δημιουργού, γεννήθηκε στην πόλη Αλμπί της νότιας Γαλλίας το 1864 και θεωρείται ένας από το πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της μετα-ιμπρεσιονιστικής περιόδου, μαζί με τον Paul Cézanne, τον Vincent Van Gogh και τον Paul Gauguin.

Από μικρή ηλικία, ο αριστοκρατικής καταγωγής Lautrec και γόνος δυο πρώτων ξαδερφιών, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην ηλικία των 14 έσπασε το αριστερό του πόδι, το οποίο δεν επουλώθηκε σωστά, ενώ τα κάτω άκρα του σταμάτησαν να μεγαλώνουν. Περπατούσε με δυσκολία και με τη βοήθεια μπαστουνιού. Λόγω των προβλημάτων υγείας και σωματικής διάπλασης, ο Lautrec στράφηκε στην τέχνη σε νεαρή ηλικία και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους, σχεδιαστές και λιθογράφους στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 1882 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στα ατελιέ των Léon Bonnat και Fernand Cormon, οι οποίοι υπήρξαν δάσκαλοι των Émile Bernard και Vincent van Gogh. Σύντομα, άρχισε να ζωγραφίζει σε εξωτερικούς χώρους, στο πνεύμα των ιμπρεσιονιστών, κυρίως στην περιοχή της Μονμάρτρης. Ο Lautrec κατέγραψε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο την μποέμ πλευρά της νυχτερινής ζωής της «Πόλης του Φωτός», με τα σχέδια του συχνά να εμφανίζονται στον Τύπο της εποχής. Οι διάσημες αφίσες που σχεδίασε στην γαλλική πρωτεύουσα, ιδίως για το διάσημο καμπαρέ Moulin Rouge, αποτύπωναν την ενέργεια και την μίξη των τάξεων της αστικής ζωής στο Παρίσι της εποχής του.

Wikipedia

Με τις αφίσες του κατάφερε να εξυψώσει τη διαφημιστική λιθογραφία σε υψηλή τέχνη. Τα συναρπαστικά και προκλητικά έργα του Lautrec ξεχώριζαν για τη χρήση νέων τεχνικών στη λιθογραφία, με μεγάλα σχέδια σε ποικιλία χρωμάτων και υφών. Στα έργα του, που διακρίνονται για τον ανθρωπισμό και τον προσωπικό τους τόνο, συχνά εμφανίζονται χορεύτριες και εκδιδόμενες γυναίκες ως διασημότητες, αποκαλύπτοντας τη δυστυχία και το χιούμορ στις «σκοτεινές» γειτονιές του Παρισιού. Η συμπάθειά του για το κοινωνικό περιθώριο και το έντονο, χιουμοριστικό του πνεύμα αποδίδονται, εν μέρει, στην απομόνωση που βίωσε λόγω της αναπηρίας και των προβλημάτων υγείας του.

Η πολυτάραχη ζωή στη συνοικία της Μονμάρτρης και τα προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπισε είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνει στο Σατώ Μαλρομέ το 1901, στην ηλικία των 37 ετών. Μπορεί να μην έζησε πολύ, αλλά οι καινοτομίες και τα έργα που άφησε πίσω του είχαν τεράστια επιρροή στον καλλιτεχνικό κόσμο και τα ρεύματα που ακολούθησαν. Χωρίς τον Lautrec, δεν θα υπήρχε ο Andy Warhol.

Το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bank παρουσιάζουν την έκθεση Το Νέο “Salon des Cent”. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec, στο κτήριο της οδού Πειραιώς έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.