Οι βασικοί καφέδες με βάση τον εσπρέσο (για να μην μπερδευόμαστε άλλο)

espresso-espreso
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Ο καφές έχει τόσα διαφορετικά είδη που όσοι αρκούνται σε έναν απλό εσπρέσο μπερδεύονται για το ποιος είναι ο latte, o macchiato και ο ristretto. Γι’ αυτό ρίχνουμε μια ματιά στους καφέδες που γίνονται με βάση τον εσπρέσο και βάζουμε στόχο να μην ξαναμπερδευτούμε ποτέ.

Αρχικά, να πούμε ότι οι καφέδες με βάση εσπρέσο είναι αυτοί που φτιάχνονται με τη μηχανή του εσπρέσο και μοιράζονται κάποια κοινά υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Ας δούμε τα πιο κοινά είδη για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.

Εσπρέσο
Ο εσπρέσο είναι η βάση και το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε είδους καφέ εσπρέσο. Φτιάχνεται με 1 δόση εσπρέσο σε σφηνάκι εσπρέσο.

Διπλός εσπρέσο
Κυκλοφορεί και ως «doppio» και ουσιαστικά είναι 2 δόσεις εσπρέσο σε 1 σφηνάκι.

Macchiato
Είναι παρόμοιος με τον εσπρέσο, απλώς στο τελείωμά του προστίθεται λίγο αφρόγαλα, σαν «λεκές» (macchiato, άλλωστε, σημαίνει «λεκιασμένος»), ώστε να κάνει πιο απαλή την έντονη γεύση του εσπρέσο. Ο παραδοσιακός “short macchiato” φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε σφηνάκι ή φλιτζάνι εσπρέσο και λίγο αφρόγαλα στην κορυφή. Ο “long macchiato” είναι είναι το ίδιο, αλλά με διπλή δόση εσπρέσο σε φλιτζάνι. Για τον τέλειο macchiato χρειάζεται να διακρίνονται οι τρεις διαφορετικές στρώσεις χρωματικά (εσπρέσο, εσπρέσο και γάλα, αφρόγαλα). Μόλις τοποθετήσετε το αφρόγαλα, στριφογυρίστε το στη φορά του ρολογιού για να αναμειχθεί το γάλα με τον εσπρέσο.

flickr.com
Ristretto
O πολυδιαφημισμένος ristretto είναι ένα σφηνάκι εσπρέσο το οποίο εκχυλίζεται με την ίδια ποσότητα καφέ, αλλά με τη μισή ποσότητα νερού. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο συμπυκνωμένη και σκούρα εκχύλιση εσπρέσο. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φτιάξει ristretto κλείνοντας την κανονική εκχύλιση, πριν ο εσπρέσο αρχίσει να «ξανθίζει».

Americano
O Americano φτιάχνεται με ζεστό νερό και με μια μερίδα εσπρέσο που εκχυλίζεται πάνω στο νερό. Ουσιαστικά γεμίζετε τα 2/3 του φλιτζανιού με ζεστό νερό και εκχυλίζετε 1 δόση εσπρέσο στο νερό.

Latte
O περιβόητος latte είναι εσπρέσο με την προσθήκη γάλακτος και αφρού στον καφέ. Είναι πιο γλυκός από τον κλασικό εσπρέσο λόγω του γάλακτος και φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε μεγάλο ποτήρι, όπου προστίθεται γάλα στον ατμό και 1 εκ. αφρόγαλα για τελείωμα. Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε φλιτζάνι, ο latte σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι. Εκτός του κλασικού, υπάρχει και ο μικρός latte (piccolo latte), ο οποίος φτιάχνεται σε φλιτζάνι εσπρέσο, με 2 τρόπους: είτε με μια δόση εσπρέσο, είτε με μια δόση ristretto.

Καπουτσίνο
Είναι παρόμοιος με τον latte, αλλά ο αυθεντικός καπουτσίνο φτιάχνεται πάντα σε φλιτζάνι κι όχι σε γυάλινο ποτήρι, με 1 δόση εσπρέσο, γάλα στον ατμό, 2-3 εκ. αφρό και πασπαλισμένη σοκολάτα. Περιέχει, δηλαδή, περισσότερο αφρόγαλα και σοκολάτα. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καπουτσίνο.

Μόκα
Ο καφές αυτός αποτελεί μίξη μεταξύ του καπουτσίνο και της ζεστής σοκολάτας. Φτιάχνεται ανακατεύοντας 1 κουταλιά σκόνη σοκολάτας με εσπρέσο και έπειτα προσθέτοντας γάλα και αφρό στο ρόφημα. Στο τέλος πασπαλίζουμε και πάλι λίγη σοκολάτα για τελείωμα.

www.wikipedia.org
Affogato
Πρόκειται για επιδόρπιο καφέ, που σερβίρεται το καλοκαίρι και μετά από το γεύμα. Φτιάχνεται τοποθετώντας μια μπάλα παγωτού βανίλια σε μεγάλο γυάλινο ποτήρι και συμπληρώνοντας με μονό ή διπλό εσπρέσο πάνω στο παγωτό. Κάποιοι, μάλιστα, του δίνουν λίγο πιο… ιρλανδική χροιά και προσθέτουν λίγο λικέρ Frangelico.