Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων για την «Dolly» στο Μπρόντγουεϊ

hey-dolly-2-broadway Sara Krulwich
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η λάμψη των χολιγουντιανών αστέρων και η απειλή των μεταπωλητών έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδο των premium εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια.

Οι παραγωγοί του «Hello, Dolly!» στο Μπρόντγουεϊ χρεώνουν 998 δολάρια για τα εισιτήρια της πρώτης σειράς, για τις παραστάσεις από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου όταν και θα παίζει η Bette Midler. Μαζί με τα σχετικά έξοδα αγοράς, η τιμή του κάθε εισιτηρίου ανέρχεται στα 1.009 δολάρια, ποσό ρεκόρ για παρατάσεις εκτός των εορταστικών περιόδων.

Η παράσταση «Hamilton» είναι η μόνη άλλη που είχε ποτέ τόσο ακριβό εισιτήριο, με τα καθένα να πωλείται για 998 δολάρια κατά την διάρκεια της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων το περασμένο έτος.

Ο λόγος για την θεαματική τιμή των εισιτηρίων στην περίπτωση της «Dolly» δεν είναι άλλος από την Bette Midler, της οποίας η ερμηνεία βραβεύτηκε με Tony. Κατά την διάρκεια της παράστασης η Midler ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι σε μια πασαρέλα που περνά μπροστά από την σειρά των θεατών και ορισμένες φορές χαιρετά το πλήθος, με αποτέλεσμα τα premium εισιτήρια να έχουν ιδιαίτερη αξία για τους θεατές.

The New York Times / Sara Krulwich

Η παράσταση «Hamilton» ήταν η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 998 δολαρίων ανά premium εισιτήριο σε εορταστική περίοδο.

Η τσουχτερή τιμή των εισιτηρίων στο «Hey, Dolly!» είναι ενδεικτική της γενικότερης αυξητικής τάσης στο Μπρόντγουεϊ. Το μέσο κόστος ενός εισιτηρίου έχει ανέβει από τα 109 δολάρια πέρσι σε 116 δολάρια φέτος. Τα εισιτήρια των παραστάσεων του Bruce Springsteen στο Μπρόντγουεϊ έφταναν μέχρι τα 875 δολάρια, αλλά πωλούνται μέχρι και 10.000 δολάρια σε ιστοσελίδες όπως το StubHub, παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί η μεταπώληση των εισιτηρίων.

Όπως είναι φυσικό οι εξωφρενικές τιμές είναι απαγορευτικές για πολλούς, αλλά υπάρχει και η μερίδα των θεατών που θεωρεί ότι αξίζει, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τιμές των μεταπωλητών. Αν και τα περισσότερα εισιτήρια στο Μπρόντγουεϊ είναι διαθέσιμα με έκπτωση, υπάρχει η τάση να «χτυπάνε» τις τιμές για τις θέσεις που προσφέρουν την καλύτερη θέα και ακουστική.

Σύμφωνα με το Broadway League, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου υπήρξαν έξι παραστάσεις όπου πουλήθηκαν premium εισιτήρια για πάνω από 300 δολάρια. Αυτές ήταν το «Hamilton» (849 δολάρια), το «Hello, Dolly» (748 δολάρια), το «The Book of Mormom» (477 δολάρια), το «Dear Evan Hansen» (448 δολάρια), το «Anastasia» (350 δολάρια) και το «Come From Away» (347 δολάρια).

The New York Times / Sara Krulwich

Η Bette Midler συχνά χαιρετά τους θεατές της πρώτης σειράς στην παράσταση «Hey, Dolly!».

Σύμφωνα με τον Merritt F. Baer, ιδρυτή και πρόεδρο της TodayTix η οποία πουλάει εισιτήρια μέσω mobile app, η τεράστια επιτυχία της παράστασης «Hamilton» το τελευταίο ενάμιση έτος ώθησε τις υπόλοιπες παραστάσεις να ανεβάσουν τις τιμές των premium εισιτηρίων. Παρά την σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στις περισσότερες επερχόμενες παραστάσεις θα είναι πιο «λογικές».

Στη αναβίωση του «The Iceman Commeth» με τον Denzel Washington τα premium εισιτήρια κοστίζουν 350 δολάρια, ενώ στην νέα παράσταση του Steve Martin «Meteor Shower» με την Amy Schumer και την νέα εκδοχή του «Carousel» το κόστος φτάνει τα 325 δολάρια. Αντίστοιχα στην θεατρικά διασκευή του «Frozen» της Disney τα premium εισιτήρια κοστίζουν 297 δολάρια, ενώ στην περίπτωση του «Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί», το κόστος για καθένα από τα δύο μέρη φτάνει τα 249 δολάρια.