Ο George Clooney ξεσπάθωσε κατά του παραγωγού Harvey Weinstein

harvey-weinstein Andrew Kelly
ΤΡΙΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

O George Clooney κατακεραυνώνει τον μεγάλο παραγωγό του Χόλυγουντ, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχτηκε την ανάρμοστη συμπεριφορά του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο George Clooney επιτέθηκε κατά του παραγωγού Harvey Weinstein αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. «Είναι αδικαιολόγητος. Είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορείς να ξεκινήσει. Ο Harvey το παραδέχτηκε και είναι αδικαιολόγητος» δήλωσε στο The Daily Beast ο 56χρονος ηθοποιός.

Reuters

Η Ashley Judd ήταν μια από τις οχτώ γυναίκες που μίλησαν στους New York Times για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παραγωγού.

Αν και ο Clooney είχε ακούσει «φήμες» για τη συμπεριφορά του Weinstein από τη δεκαετία του 1990, παραδέχτηκε πως είχε αγνοήσει τις ιστορίες για συγκεκριμένες συναδέλφους του που κοιμήθηκαν με τον Harvey, θεωρώντας πως αποσκοπούσαν στο να μειώσουν το ταλέντο τους. Ο Clooney γνωρίζει τον Weinstein για περίπου 20 χρόνια, αλλά δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε, ούτε είχε μάθει για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με γυναίκες που κακοποίησε, όπως αποκάλυψαν οι New York Times. 

O Clooney συνεργάστηκε με τον Weinstein στην πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, το «Από το σούρουπο ως την αυγή».

Συνεχίζοντας, ο Clooney σχολίασε πως είναι ανησυχητικό σε μεγάλο βαθμό που ο Weinstein είχε τόση κάλυψη όλα αυτά τα χρόνια, παραπέμποντας σε αντίστοιχα σκάνδαλα με τον Bill Cosby και τον Roger Ailes. «Είναι τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία μας. Είναι ηθικό ζήτημα. Όλοι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να κοιτάμε για προειδοποιητικά σημάδια. Πριν ο κόσμος δε πρόσεχε αρκετά, αλλά τώρα πρέπει. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να τρομάζουμε τέτοιο κόσμο ώστε να μην συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο πια» υπογράμμισε ο ηθοποιός.

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έκανε τα στραβά μάτια, νομίζω ότι ο κόσμος δεν έβλεπε, γιατί κατά κάποιο τρόπο, ένας πρόστυχος τύπος με λεφτά που την πέφτει σε νεαρά κορίτσια δυστυχώς δεν αποτελεί είδηση στην κοινωνία μας». Ο ίδιος πάντως ευελπιστεί πως αυτή η περίπτωση θα κάνει τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στις καταγγελίες των θυμάτων.

Οι σοβαρές κατηγορίες έγιναν γνωστές την περασμένη Πέμπτη, όταν οχτώ γυναίκες – συμπεριλαμβανομένης και της ηθοποιού Ashley Judd – μίλησαν ανοιχτά στους New York Times για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παραγωγού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Weinstein φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και να κακοποίησε σεξουαλικά πολλές ηθοποιούς, όπως την Judd και την Rose McGowan, για περίπου τρεις δεκαετίες. Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός εκδιώχθηκε από το Weinstein Company, ένα από τα πιο ισχυρά στούντιο του Χόλυγουντ.

Αρχικά, ο δικηγόρος του παραγωγού αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για επικείμενη αγωγή κατά των New York Times. Καθώς όμως ολοένα και περισσότερα θύματα του Weinstein άρχισαν να δημοσιοποιούν τις εμπειρίες τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο παραγωγός παραδέχτηκε ουσιαστικά την ενοχή του. «Καταλαβαίνω πως ο τρόπος κατά τον οποίο έχω συμπεριφερθεί σε συναδέλφους στο παρελθόν έχει προκαλέσει αρκετό πόνο και ειλικρινά λυπάμαι για αυτό. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο, ξέρω πως έχω αρκετό δρόμο μπροστά μου» σχολίασε ο ίδιος ο Weinstein, συμπληρώνοντας πως έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός θεραπευτή ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Πέραν του Clooney, κατά του περιστατικού έχουν εκφραστεί πολλά άλλα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Meryl Streep, η Patricia Arquette, η Lena Dunham, η Amber Tamblyn, ο Christian Slater, ο James Gunn και ο Kevin Smith, μεταξύ άλλων.