Κράμπες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

krampes-ti-tis-prokalei-kai-pos-na-tis-antimetopisoume

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι μυϊκές κράμπες είναι ακούσιες, βίαιες και ξαφνικές χωρίς ίχνος προειδοποίησης. Ικανές να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, στον οποιοδήποτε είτε αθλείται, είτε κάθεται, είτε κοιμάται ακόμα, οι κράμπες προκαλούν πόνο χωρίς να αφήνουν περιθώρια στους μυς να χαλαρώσουν.

Δυστυχώς υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία από είδη και αιτίες για τις οποίες συμβαίνουν οι μυϊκές κράμπες, από μία φαρμακευτική αγωγή και από έλλειψη στοιχείων στο αίμα μέχρι το άγχος. Το ίδιο ποικίλει και η χρονική διάρκεια των κραμπών, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και κάποιες ώρες, καθιστώντας τον οποιοδήποτε ανήμπορο να κάνει την όποια δραστηριότητα.

Ευτυχώς οι περισσότερες μυϊκές κράμπες μπορεί να σταματήσουν εάν ο μυς τεντωθεί και χαλαρώσει και έτσι αρκετά συχνά μπορούμε να τις αποτρέψουμε λαμβάνοντας φυσικά τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι η σωστή διατροφή και ενυδάτωση, η προσοχή στην άσκηση κ.λ.π.

Μα τι κούραση πια

Η γνωστή έκφραση «έχω πιαστεί από την κούραση» υπάρχει για κάποιον λόγο. Οι μυϊκές κράμπες, λοιπόν, οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Το πιο πιθανό είναι ότι ορισμένα μέρη του σώματός σας, και ιδιαίτερα η πλάτη, η μέση και τα πόδια σας να είναι κουρασμένα ή πολύ απλά να είναι ακίνητα για πολύ ώρα στην ίδια θέση.

Αν είστε από κείνους που λόγω εργασίας (ή συνήθειας) κρατάτε τα πόδια σας, για παράδειγμα, στην ίδια θέση ακούνητα για αρκετή ώρα προσπαθήστε να αλλάζετε στάση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να κυκλοφορεί το αίμα.

Είσαι ότι τρως

Μία από τις πιο σοβαρές ωστόσο αιτίες που προκαλούνται κράμπες είναι η κακή διατροφή και η αφυδάτωση, γι αυτό και ιδιαίτερα κατά την άσκηση επιβάλλεται να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας κατάλληλα.

Η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και νατρίου, είναι κυρίαρχες στον τομέα των ...κραμπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επειδή ακριβώς ο οργανισμός αποβάλλει αυτά τα στοιχεία με τον ιδρώτα, σε περιόδους μεγάλης ζέστης ή κατά τη διάρκεια κάποιας έντονης δραστηριότητας όπου ο οργανισμός αφυδατώνεται, οι κράμπες είναι αρκετά συχνές.

Πάρε βαθιά ανάσα

Οι γρήγορες αναπνοές λόγω άγχους κυρίως, προκαλούν «υπεραερισμό». Αυτό σημαίνει ότι λόγω άγχους και στρες παίρνουμε γρήγορες ανάσες, οι οποίες ωστόσο προκαλούν τη μείωση του ασβεστίου στο αίμα και ως αντίδραση ο οργανισμός εκδηλώνει κράμπες και σπασμούς. Προσπαθήστε να ηρεμήστε και να πάρετε βαθιές αναπνοές ώστε να χαλαρώσουν οι μυς σας και να «περάσει» η κράμπα.

Τι νούμερο φοράς;

Ένας άλλος λόγος που δημιουργούνται κράμπες είναι τα παπούτσια που φοράτε. Εάν είναι στενά, τα δένετε σφικτά ή η φόρμα τους είναι τέτοια που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, τότε σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να πάτε για ...ψώνια, αν δεν θέλετε να υποφέρετε από κράμπες.

Περιμένετε στην ουρά, παρακαλώ

Η συσσώρευση αίματος σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος σημαίνει αυτόματα ότι σε κάποια άλλη περιοχή υπάρχει έλλειψη. Για παράδειγμα μετά το φαγητό ο οργανισμός προσπαθεί να χωνέψει με αποτέλεσμα να «αφιερώνει» μεγάλη ποσότητα αίματος στο στομάχι και στη διαδικασία της πέψης.

Εάν επιχειρήσουμε να κολυμπήσουμε ή να ασκηθούμε είναι πολύ πιθανό να πάθουμε κράμπα καθώς το σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μία ακόμα έντονη δραστηριότητα την ίδια ακριβώς στιγμή. Με απλά λόγια, το σώμα μας δεν μπορεί να «ακολουθήσει» το μυαλό μας, γι' αυτό καλό θα είναι να περιμένουμε να ολοκληρώσει τη διαδικασία πέψης.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο πόνος είναι αφόρητος και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τεντώσουμε τον μυ. Στην περίπτωση για παράδειγμα της γάμπας, που είναι μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις μπορούμε να τεντώσουμε το πόδι μας ψηλά και να ασκήσουμε πίεση, με τη μορφή μασάζ, στο σημείο.

Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει δοκιμάστε πρώτα να τον «ακινητοποιήσετε» με λίγο πάγο και έπειτα τοποθετήστε χλιαρές κομπρέσες ή κάντε ένα χλιαρό ντους ώσπου να χαλαρώσει ο μυς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε εάν πάθετε κράμπα και σε κάποιο άλλο από τα άκρα σας, π.χ στο μπράτσο.

Ωστόσο έχετε κατά νου ότι εάν ο μυς δεν θεραπευτεί πλήρως είναι πολύ πιθανό να ξαναπάθετε σύντομα κράμπα στο ίδιο σημείο. Επιμείνετε λίγο ακόμα με το μασάζ ακόμα και ας αισθάνεστε ότι έχει περάσει ο πόνος.

Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι πριν και μετά από κάθε άσκηση χρειάζεται σωστό ζέσταμα των μυών και πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Εάν ωστόσο οι κράμπες είναι αρκετά συχνές και επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μία εξέταση, προκειμένου να αποκλείσετε τυχόν ασθένειες στο κυκλοφορικό σας σύστημα για παράδειγμα.