Μήπως τα παραλέει για τη συλλογή τέχνης του ο Donald Trump;

donald-trump
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μια άγνωστη ιστορία για έναν «αυθεντικό» πίνακα του Renoir θέτει την αξιοπιστία του σε αμφισβήτηση.

Ο συγγραφέας Tim L. O’Brien, συγγραφέας του βιβλίου «TrumpNation», αναφέρει μια ιστορία για τη συλλογή τέχνης του Trump που αντικατοπτρίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τάση του Αμερικανού προέδρου να μεγαλοποιεί τα γεγονότα. Καθώς ο O’ Brien πετούσε με τον Trump στο ιδιωτικό του τζετ, ο βιογράφος παρατήρησε μέσα στο σκάφος έναν γνώριμο πίνακα, το «Les Deux Sœurs (Sur la terrace)» του Pierre-Auguste Renoir.

Wikipedia

Ο Renoir ολοκλήρωσε το «Les Deux Sœurs» το 1881.

O συγγραφέας ήξερε πως το έργο εκτίθεται για πολλά χρόνια στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο (βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου από τις αρχές της δεκαετίας του 1930) και συνεχάρη τον Trump για το αντίγραφό του. Ο Trump τότε του απάντησε πως πρόκειται για τον αυθεντικό πίνακα του Renoir, παρά το γεγονός ότι ο πίνακας βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Σικάγο. Αφού διαφώνησαν για λίγα λεπτά, ο O’ Brien τελικά υποχώρησε και λίγες μέρες αργότερα άκουσε πως ο Trump τόνιζε και σε άλλους φιλοξενούμενους στο σκάφος του πως διαθέτει έναν «αυθεντικό Renoir».

Η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή σε πρόσφατη συνέντευξη του O’ Brien. «Πιστεύει τα ψέματά του κατά έναν τρόπο που κρατά δεκαετίες. Θα πει τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά, άσχετα εάν τα γεγονότα βρίσκονται μπροστά του ή όχι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.