Γενειοφόρα Mona Lisa του Duchamps πουλήθηκε για 630.000 ευρώ

marcel-duchamps-lhooq-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Γάλλος σουρεαλιστής ζωγράφος δημιούργησε την πρώτη «ready-made» εκδοχή της «Τζοκόντας» το 1919.

Ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά έργα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη Marcel Duchamps, ένα αντίγραφο της Mona Lisa του Leonardo Da Vinci με μουστάκι και γένι, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Παρίσι για 632.500 ευρώ.

Το έργο ήταν κομμάτι της συλλογής του Αμερικανού Arthur Brandt, η οποία πουλήθηκε για 3,9 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η Mona Lisa του Duchamps ήταν ένα από εννέα έργα του πατέρα της «εννοιολογικής τέχνης» που διατέθηκαν προς πώληση. Ανάμεσα στα 110 κομμάτια της συλλογής όμως, υπήρξαν και ορισμένα έργα τα οποία έμειναν απούλητα, όπως ένα έργο του Γάλλου avant garde ζωγράφου και ποιητή Francis Picabia, το οποίο είχε εκτιμηθεί στα 700.000 ευρώ.

Wikipedia

Ο Duchamps είχε δημιουργήσει μια σειρά έργων με τίτλο «L.H.O.O.Q.», ακρώνυμο το οποίο όταν προφέρεται στα γαλλικά μεταφράζεται ως «εκείνη έχει εξάψεις». Το έργο που πουλήθηκε το Σάββατο δημιουργήθηκε το 1964, ως αντίγραφο του πρώτου πίνακα με την γενειοφόρα Mona Lisa από το 1919.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα του Duchamps που δημοπρατήθηκαν ήταν τα «Boite-en-valise», δηλαδή «Κουτί σε βαλίτσα», το οποίο πουλήθηκε για 319.500 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα «φορητό μουσείο» που περιλαμβάνει αντίγραφα μινιατούρες από 68 γνωστά έργα του. Ο καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει επτά διαφορετικές εκδοχές σε περιορισμένο αριθμό, από το 1941 έως το 1966.