Damon και Clooney μιλούν για το σκάνδαλο Harvey Weinstein

matt-damon-george-clooney
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Τόνισαν την ανάγκη για διάλογο και δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Ο Matt Damon και ο George Clooney εμφανίστηκαν μαζί στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America», όπου συζήτησαν το σκάνδαλο Harvey Weinstein. Τις περασμένες εβδομάδες ο παραγωγός έχει κατηγορηθεί για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, μεταξύ άλλων, από πολλές γυναίκες στο Χόλυγουντ, με τον ίδιο να διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες. 

Τον περασμένο μήνα, η Gwyneth Paltrow αποκάλυψε τις δικές της εμπειρίες με τον Weinstein, τον οποίο κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με την ηθοποιό, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Emma», ο Weinstein την κάλεσε στη σουίτα του ξενοδοχείου. Η Paltrow ισχυρίζεται πως αφού την έπιασε με τα χέρια του, πρότεινε να πάνε στην κρεβατοκάμαρα για μασάζ.

«Ήμουν ένα παιδί, μόλις είχα υπογράψει συμβόλαιο, είχα κοκαλώσει» δήλωσε η Paltrow. Εκείνη την εποχή, ο ηθοποιός διατηρούσε δεσμό με τον Brad Pitt, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον Weinstein, με τον παραγωγό να απαντάει με απειλές. «Νόμιζα πως θα με απέλυε» συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξή του ο Damon – ο οποίος έχει συνεργαστεί πολλάκις με τον Weinstein – αποκάλυψε πως ήξερε για τις εμπειρίες της Paltrow, τις οποίες του είχε μεταφέρει ο Ben Affleck που είχε δεσμό με την ηθοποιό από το 1997 έως το 2000. Σύμφωνα με τον Damon, η Paltrow έφτασε σε κάποια συμφωνία με τον Weinstein και έκτοτε ήταν «η Πρώτη Κυρία της Miramax», με τον παραγωγό να την αντιμετωπίζει «με τεράστιο σεβασμό».

ABC

Οι δυο ηθοποιοί μίλησαν ανοιχτά για το πολύκροτο σκάνδαλο.

Παρόλα αυτά, ο Damon κατέκρινε τον Weinstein επειδή είχε καλλιεργήσει μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού στις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις του, κάτι για το οποίο ο παραγωγός φέρεται να ήταν περήφανος. Συνεχίζοντας, σημειώνει πως ήξερε μεν ότι ο Weinstein επεδίωκε εξωσυζυγικές σχέσεις, αλλά δεν είχε ιδέα για την «εγκληματική» σεξουαλική συμπεριφορά του, αφού δεν το έκανε δημόσια. «Εάν υπήρξε κάποια εκδήλωση, στην οποία ήμουν δημόσια με τον Harvey και έκανε κάτι τέτοιο και μου διέφυγε, εάν υπάρχει κάποια γυναίκα στην οποία επιτέθηκε και ήταν στις Χρυσές Σφαίρες και κάπως μου ξέφυγε, ζητώ συγγνώμη» κατέληξε ο Damon.

Σε αντίστοιχο μοτίβο ο Clooney εξήγησε πως είχε ακούσει για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Weinstein με «ορισμένες ηθοποιούς που ήταν φίλες μου», τις οποίος όμως δεν πίστεψε, μέχρι τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Ο Clooney στην συνέχεια εξέφρασε την αγανάκτηση του για την συμπεριφορά του Weinstein «να φιμώνει γυναίκες κατά αυτόν τον τρόπο», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για μια δίκαια τιμωρία για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. «Πρέπει να παρέχουμε ασφάλεια σε ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν για αυτό. Πράττοντας έτσι, πιστεύω πως θα αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορά» συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

Invision/AP / Richard Shotwell

Εκπρόσωπος του Weinstein σχολίασε πως ο παραγωγός αρνείται κατηγορηματικά τις σοβαρές καταγγελίες.

Αφού σχολίασε πως η σύζυγος του Amal Clooney του είχε αποκαλύψει για αντίστοιχες περιπτώσεις στον δικηγορικό χώρο, ο ηθοποιός τόνισε πως «πολλές γυναίκες, αν όχι οι περισσότερες, σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους συμπεριφορά. Νομίζω πως εκπλήσσει λίγο κάποιους από εμάς, που είναι τόσο σοβαρό [το φαινόμενο]. Ίσως υπάρχει κάτι καλό που θα βγει από αυτό, το ότι κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Θα κάνουμε αυτή την κουβέντα και θα το κάνουμε πιο δύσκολο για να ξανασυμβεί» κατέληξε ο Clooney.