Who is Who: Nicki Minaj

who-is-who-nicki-minaj

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η λέξη «εκκεντρική» είναι πολύ λίγη για να περιγράψει την 30χρονη σταρ, που μέσα σε λίγα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια μαύρη εκδοχή της Lady Gaga και εκτός από τα κραυγαλέα της συνολάκια, μπορεί να καυχιέται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις… προστατευόμενες της Madonna.

- Η Onika Tanya Maraj όπως είναι το πραγματικό όνομα της Nicki Minaj, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1982, στο Saint James, ένα προάστιο του Port Of Spain, Trinidad&Tobago. Εκεί έμενε με τη γιαγιά της, με τα δύο αδέρφια της, μέχρι που μετά το διαζύγιο των δικών της, η μητέρα τους αποφάσισε να μετακομίσουν στο Queens της Νέας Υόρκης. Αν και αρχικά είχε στόχο να ακολουθήσει μια καριέρα στην υποκριτική, δεν μπορούσε να βρει αυτούς που θα πίστευαν στο ταλέντο της. Έκανε διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην, από τις οποίες την απέλυαν συχνά λόγω του έντονου χαρακτήρα της.

-Ανακάλυψε την αγάπη της για τη rap κι έγινε μέλος του συγκροτήματος «Hoodstars», αλλά μιας και δεν έβλεπε καμία επιτυχία να έρχεται, τους άφησε και αποφάσισε να προωθήσει τα τραγούδια της μέσω του Myspace. Από εκεί την πρόσεξε ο υπεύθυνος της δισκογραφικής «Dirty Money Entertainment» και της έκλεισε το πολυπόθητο συμβόλαιο. Ξεκίνησε σαν underground hip hοp artist, κυκλοφορώντας μερικά EPs και κερδίζοντας μάλιστα και βραβεία. Μετά από λίγο άλλαξε εταιρεία και τράβηξε την προσοχή του rapper Lil Wayne και του επίσης rapper και μεγάλου παράγοντα του hip hop Jay-Z. Συνεργάστηκε με πολλούς rappers και τραγουδιστές, ανάμεσα τους και τη Mariah Carey και άρχισε να αποκτά ένα πιο mainstream προφίλ.

- Το ντεμπούτο album της, με τίτλο «Pink Friday», κυκλοφόρησε το 2010. Το single «Your Love» έφτασε αρκετά ψηλά στα charts. Οι συμμετοχές ήταν πολλές και από ηχηρά ονόματα όπως ο Kanye West, ο Drake και ο Will.I.Am. Aργότερα η Minaj έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα που είχε επτά τραγούδια στο Hot 100 του Billiboard την ίδια στιγμή. Αρνήθηκε να γίνει κριτής στο X-Factor, αλλά συνόδευσε την Britney Spears στη «Femme Fatale Tour». Η deluxe εκδοχή του album, περιείχε το single «Superbass», μία από τις μεγαλύτερές της επιτυχίες, αφού κατάφερε να γίνει τέσσερις φορές πλατινένιο και να λάβει θετικές κριτικές.

-Το δεύτερο album της ήταν το «Pink Friday:Roman Reloaded», από το οποίο ξεχώρισαν singles όπως τα «Stupid Hoe» και «Roman Reloaded». Στην τελετή των βραβείων Grammy, παρουσίασε για πρώτη φορά το single της «Roman Holiday», που έκανε τα social media να πάρουν φωτιά με την εμφάνιση της, επηρεασμένη από τον Εξορκιστή.

- Η Madonna, την επέλεξε μαζί με τη M.I.A. για να την πλαισιώσουν στο πρώτο single του album της «MDNA», το «Give Me All Your Luvin’» και ενός ακόμα single, το «I Don’t Give Α». Οι δύο rappers ήταν μέρος της εμφάνισης της βασίλισσας της pop, στο φετινό Super Bowl, ένα show που σημειώνει πολύ μεγάλα νούμερα τηλεθέασης στην Αμερική.

- Ανάμεσα στις επιρροές της, έχει δηλώσει ότι είναι θρυλικές γυναικείες μορφές της rap και hip hop σκηνής, όπως η Missy Elliot, η Foxy Brown, η Lisa «Left Eye Lopez», η Janet Jackson και η Lil’Kim, η οποία την έχει κατηγορήσει ότι αντιγράφει το στυλ της, αλλά επίσης θεωρεί είδωλα της τη Grace Jones, τη Marilyn Monroe και τη Cyndi Lauper. Η μοναδική της rap τεχνική, έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς bubblegum rap, λόγω του πομπώδους και συχνά κωμικού ύφους που ραπάρει.

- Οι εμφανίσεις της είναι πάντα αντικείμενο συζήτησης στα social media και όχι μόνο, μιας και το στυλ της είναι εξίσου κραυγαλέο και εκκεντρικό με αυτό της Lady Gaga, κάνοντας την να μοιάζει με φιγούρα cartoon ή γιαπωνέζικου manga. Η Mattel μάλιστα δημιούργησε και μια κούκλα Barbie εμπνευσμένη από τη Minaj. Εκτός από το αγαπημένο παιδί των rappers, είναι και η αγαπημένη των σχεδιαστών που πάνω της μπορούν να παρουσιάσουν ό,τι πιο τρελό μπορούν να φανταστούν.

Ροζίνα Αράπη