Πέθανε ο θρύλος της rock ‘n’ roll, Fats Domino

fats-domino
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός και πιανίστας υπήρξε καταλυτικός στην εξέλιξη τόσο των Beatles όσο και του Elvis Presley.

Ένας από τους «πατέρες» του rock ‘n’ roll, ο Fats Domino, πέθανε στην ηλικία των 89 ετών. Ο θάνατος του συνθέτη και τραγουδιστή ανακοινώθηκε από την κόρη του στον τηλεοπτικό σταθμό WWL-TV, ενώ οι ιατροδικαστικές αρχές του Jefferson Parish δήλωσαν στο Associated Press πως ο Domino πέθανε από φυσικά αίτια.

AP

Ο Fats Domino έδωσε πολλές συναυλίες τα τελευταία χρόνια για την στήριξη των πληγέντων του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα.

Ο Domino γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη το 1928, όπου και έζησε όλη του τη ζωή. Παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία που ακολούθησε, συνέχισε να μένει στην ίδια γειτονιά, μέχρι που αναγκάστηκε να μετακομίσει σε προάστιο της πόλης λόγω των καταστροφών του τυφώνα Κατρίνα. Στα εφηβικά του χρόνια παράτησε τις σπουδές στο πιάνο και το 1949 γνώρισε τον παραγωγό Dave Bartholomew, με τον οποίο συνεργάστηκε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Everett/REX/Shutterstock/AP

Ζωντανή εμφάνιση με το συγκρότημα του το 1957.

Το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε μεγάλη επιρροή στον Elvis Presley και τους Beatles, ήταν Antoine Domino Jr. Απέκτησε το ψευδώνυμο «Fats» από τον Billy Diamond, έναν συνεργάτη του στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, ο οποίος τον αποκάλεσε έτσι λόγω της λαιμαργίας του. Το ψευδώνυμο αποτέλεσε και έμπνευση για το πρώτο single του Domino, το «The Fat Man», και το 1953 το άλμπουμ του έγινε ο πρώτος rock ‘n’ roll δίσκος που έσπασε το φράγμα πωλήσεων άνω του ενός εκατομμυρίου αντιτύπων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 πέρασε στο mainstream με επιτυχίες όπως τα «Ain’t That A Shame» το 1955 και το «Blueberry Hill» ένα χρόνο αργότερα, το οποίο έφτασε στη δεύτερη θέση του Top 40 και στην πρώτη των R&B charts. Οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται, αλλά οι συναυλίες του το 1956 ήταν επεισοδιακές, με συγκρούσεις να ξεσπούν σε τέσσερις εμφανίσεις του. Παρόλα αυτά, η περίοδος από το 1950 έως το 1963 ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον Domino, αφού ξεπέρασε σε πωλήσεις τους Little Richard, Buddy Holly και Chuck Berry.

Ο John Lennon είχε δηλώσει πως «δεν θα υπήρχαν οι Beatles χωρίς τον Fat Domino» και η «βρετανική εισβολή» έμελλε να τον εκτοπίσει από τα charts τη δεκαετία του 1960. Ο Fats Domino ήταν ένας από τους πρώτους μουσικούς που μπήκαν στο Rock And Roll Hall of Fame, το 1986. Τέσσερα τραγούδια του έχουν μπει στο Grammy Hall Of Fame, ενώ το 1987 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο από τα Grammys για τη συνολική προσφορά του στη μουσική.

Ήταν παντρεμένος με την Rosemary Domino από το 1947 έως τον θάνατό της το 2008 και απέκτησε οχτώ παιδιά. Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, ο Domino ήταν ένας ντροπαλός και απομονωμένος άνθρωπος στην προσωπική του ζωή και είχε αρνηθεί πρόταση του προέδρου Bill Clinton να παίξει στον Λευκό Οίκο, αν και αποδέχτηκε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.