Πώς να μοιάζει το Μουσείο Yves Saint Laurent;

mouseio-yves-saint-laurent
ΤΡΙΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μπορεί ο Yves Saint Laurent να μη ζει πλέον, και ακόμη πιο πρόσφατα να έφυγε από τη ζωή και ο σύντροφος της ζωής του, και συνέταιρος του οίκου, Pierre Berge, όμως ο μύθος ενός σπουδαίου δημιουργού παραμένει πιο ζωντανός από ποτέ. Πάμε να δούμε το μουσείο YSL στο Mαρακές; Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Είναι εντυπωσιακό και μόνο όταν το βλέπεις στις φωτογραφίες απέξω. Μίνιμαλ, επιβλητικό, ένα κτίριο του μέλλοντος, για έναν σχεδιαστή που ήταν μπροστά από την εποχή του, χωρίς να τρέχει, απλώς να παρατηρεί και να ξεσπά με έργα τέχνης στην πασαρέλα και στην παγκόσμια μόδα.

Είναι γνωστό πως ο Yves Saint Laurent σχεδίαζε τις συλλογές του στο σπίτι στο Μαρακές, ιδανικά για τις επιδείξεις υψηλής ραπτικής, προκειμένου να έχει ησυχία και έμπνευση. Και τώρα, το Musee Yves Saint Laurent Marrakesh που εγκαινιάστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, έχει σχεδιαστεί στις αποχρώσεις της ερήμου από το αρχιτεκτονικό στούντιο ΚΟ, και αποκαλύπτει τις καλύτερες στιγμές του Αγίου της μόδας.

Από τη συλλογή Μοντριάν του 1965 μέχρι τον Yves Saint Laurent του θεάτρου και της υπερβολής, με ή χωρίς την Catherine Deneuve ως μούσα, τα seventies του σχεδιαστή, ανθισμένα φορέματα με κίνηση, φούξια και κόκκινο… Πού θα το βρείτε αν βρεθείτε στο Μαρακές; Στην οδό Yves Saint Laurent, φυσικά. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com