Ποιοι ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

poioi-ksexorisan-sto-festibal-kinimatografou-tou-toronto

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο Bradley Cooper και η Jennifer Lawrence σε εκδήλωση για την ταινία «Silver linings playbook».

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με πολυναναμενόμενες πρεμιέρες, μια ελληνική παραγωγή («Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι») και νικητή τον σκηνοθέτη David O. Russel, ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο αναδείχτηκε ο αμερικανός σκηνοθέτη David O. Russel ο οποίος τιμήθηκε την Κυριακή με το πρώτο βραβείο για την ταινία του «Silver linings playbook». Το φιλμ ξετυλίγει τις περιπέτειες ενός άνδρα που επιστρέφει στην οικογένειά του έπειτα από οκτάμηνη παραμονή σε ψυχιατρείο.

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Matthew Quick και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Bradley Cooper και Jennifer Lawrence. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, το «Silver linings playbook» δεν αφορά την ψυχική ασθένεια, όπως και η προηγούμενη ταινία του «Τhe Fighter» δεν αναφερόταν μόνο στο μποξ. Στο επίκεντρο «για μένα βρίσκονται πάντα οι άνθρωποι και η δυναμική των ανθρώπων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η βράβευση του Russel αποτελεί θετικό οιωνό και για την κούρσα των Όσκαρ, αφού ανάλογη διάκριση από το φεστιβάλ του Τορόντο είχαν αποσπάσει στο παρελθόν ταινίες όπως «Ο λόγος του βασιλιά» και το «Slumdog Millionaire». Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, αλλά κατόρθωσε να αφήσει πίσω του ταινίες-φαβορί, όπως το «Αrgo» του Ben Affleck, ένα κατασκοπικό θρίλερ για την κρυφή έξοδο έξι αμερικανών από την Τεχεράνη το 1979.

Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το φιλμ «Αrtifact» που ακολουθεί τον Jared Leto και το μουσικό γκρουπ «Thirty seconds to Mars» κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ «Τhis is war». Το βραβείο του κοινού Midnight Madness πήγε στην…αιματοβαμμένη κωμωδία «Seven Psychopaths» του Bartholomew Cubbins , στην οποία πρωταγωνιστεί ο Collin Farell, στο ρόλο ενός σεναριογράφου που παλεύει να ολοκληρώσει το σενάριό του για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Το βραβείο Καλύτερης Καναδικής ταινίας απέσπασε ο Xavier Dolan με το δράμα του «Laurence Anyways».

Πρεμιέρες με υψηλές προσδοκίες

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αρκετές ενδιαφέρουσες πρεμιέρες. Το πολυσυζητημένο «The master» του Paul Thomas Anderson (πολλοί πιστεύουν ότι έχει αναφορές στη Σαϊεντολογία), κέρδισε τους κριτικούς και το κοινό με τις ερμηνείες των Philip Seymour Hoffman και Joaquin Phoenix. Ο Bill Murray ενσάρκωσε τον Franklin D. Roosevelt στην ταινία «Hyde Park on Hudson» του Roger Michell, κερδίζοντας επαινετικά σχόλια, ενώ ανάλογη ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς είχε το καλλιτεχνικό φιλμ «Frances Ha» του Noah Baumbach.

Από ελληνικής πλευράς, η προσοχή στράφηκε στο βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή «Ο θεός αγαπά το χαβιάρι» για τον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Η παραγωγή του συγκεντρώνει ένα λαμπρό διεθνές πρωταγωνιστικό καστ με ονόματα όπως οι Sebastian Koch, Catherine Deneuve, John Cleese και Juan Diego Botto και σύμφωνα με πληροφορίες τα εισιτήρια για την προβολή του έγιναν ανάρπαστα.

Ωστόσο ορισμένες ταινίες δεν στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει, όπως η «Άννα Καρένινα» του Joe Wright, με πρωταγωνίστρια την Κeira Knightley ή το «Midnight's Children» (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Salman Rusdie) σε σκηνοθεσία της Deepa Mehta. To «Cloud atlas», το τρίωρο έπος των δημιουργών του Μatrix, αδελφών Wachowski και του Tom Tykwer, (βασισμένο στο μυθιστόρημα του David Mitchell), δίχασε τους κριτικούς με την πολύπλοκη δομή του και τις παράλληλες αφηγήσεις.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ξεκίνησε το 1976 και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στην κινηματογραφική βιομηχανία. Φέτος περίπου σαράντα ταινίες κατόρθωσαν να κλείσουν συμβόλαια με εταιρείες διανομής και από αυτές οι 29 συμφωνίες αφορούσαν στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται φιλμ όπως το «The Place Beyond the Pines» του Derek Cianfrance, με τον Ryan Gosling, το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ της Sarah Polley «Stories we tell», το «Thanks for Sharing», με πρωταγωνιστές τους Gwyneth Paltrow και Mark Ruffalo κ.α.