Ο Salman Rushdie αποκαλύπτεται στην αυτοβιογραφία του

o-salman-rushdie-apokaluptetai-stin-autobiografia-tou

ΤΡΙΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του αποφάσισε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του ο Salman Rusdie, στην ογκώδη αυτοβιογραφία του υπό τον τίτλο «Joseph Anton» που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα στο εξωτερικό.

Ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι παρά το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο διάσημος συγγραφέας, όταν κρυβόταν επειδή είχε ξεσηκώσει με τους «Σατανικούς στίχους» την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και εκκρεμούσε εναντίον του το φετφά του Αγιοταλάχ Χομεϊνί. Είχε φτιάξει την ψεύτικη περσόνα του από τους αγαπημένους του συγγραφείς: από τον Joseph Conrad και τον Anton Chekhov.

Σε 636 σελίδες ο Salman Rusdie ξετυλίγει τις πιο επώδυνες αναμνήσεις του. Εκείνα τα χρόνια είχε δει την πρώτη του σύζυγο την Clarissa να πεθαίνει από καρκίνο, τον δεύτερο και τον τρίτο γάμο του να διαλύονται, τον τέταρτο γάμο του να παραπαίει, τον ιάπωνα εκδότη του να έχει δολοφονηθεί, το Νορβηγό εκδότη του να έχει πυροβοληθεί, τον ιταλό μεταφραστή του να έχει μαχαιρωθεί, ενώ βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στο μυθιστόρημά του οργανώνονταν από την Αγγλία ως το Πακιστάν.

Μετά από μια συνάντηση στο αστυνομικό τμήμα του Πάντιγκτον τη δεκαετία του ’90 συμφώνησε να γράψει μια δήλωση μετανοίας, την οποία αργότερα την υπονόμευσε. Ακόμα θυμάται το άρθρο που είχε γράψει στους Times με τον τίτλο «Γιατί είμαι μουσουλμάνος». «Σίγουρα δεν είμαι ένας καλός Μουσουλμάνος, όμως βρίσκομαι στη θέση να πω ότι είμαι μουσουλμάνος. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως πηγή ευτυχίας για μένα το γεγονός ότι τώρα βρίσκομαι εντός και αποτελώ τμήμα, της κοινότητας, της οποίας οι αξίες βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καρδιά μου», είχε γράψει τότε. Σε συνέντευξή του στην Guardian ο συγγραφέας θυμάται ότι «μετά από αυτό ήμουν άρρωστος. Ένιωσα σαν να είχα χάσει το μυαλό μου. Διαβάζοντας τα άρθρα εκείνης της περιόδου διαπιστώνω ότι πρόκειται για την πιο μαύρη περίοδο. Έγινα το ζόμπι του οδοντιάτρου, σκεπτόμενος ότι μου έδινε πνευματική νοβοκαϊνη. Αλλά όσοι με αγαπούσαν μου είπαν πως ήμουν τρελός». Η αδελφή του τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον ρωτούσε αν είχε τρελαθεί. «Το πρόβλημα ήταν ότι είχα δράσει μόνος μου χωρίς να συμβουλευτώ τους φίλους και την οικογένειά μου», σχολίασε ο ίδιος. Όμως η όλη εμπειρία είχε και την διδακτική πλευρά της: «Είχα φτάσει στον πάτο και ένα από τα πλεονεκτήματα όταν φτάνεις στον πάτο, είναι ότι πλέον γνωρίζεις πού βρίσκεται ο πάτος», σχολιάζει καυστικά.

Δεν είναι όμως μόνο η αυτοβιογραφία του που τον επαναφέρει στο προσκήνιο της δημοσιότητας αλλά και η κινηματογραφική μεταφορά του πολυβραβευμένου του βιβλίου «Midnight’s children» από την ινδο-καναδή σκηνοθέτιδα Deepa Mehta που προβλήθηκε σε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Είναι μάλιστα έτοιμος να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη αφού η σκηνοθέτις του πρόσφερε το ρόλο ενός ηλικιωμένου γκάνγκστερ στην επόμενη ταινία της. «Θα είμαι ένας Μάρλον Μπράντο με τουρμπάνι», παρατήρησε ο ίδιος με χιούμορ. Ακόμη όμως και η ταινία «Midnight’s children» έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ινδία επειδή αναφέρεται με μη κολακευτικό τόνο σε γνωστούς πολιτικούς. Όσο και να θέλει να αποφύγει το θόρυβο γύρω από το όνομά του, ο Salman Rusdie θα βρίσκεται πάντα στο μάτι του κυκλώνα…