Μπλεγμένος στα «Paradise Papers» ο Bono;

bono-u2 Neil Hall
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο τραγουδιστής των Ιρλανδών ροκάδων είχε πάρε-δώσε με εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους για την απόκτηση ποσοστού σε εμπορικό κέντρο.

Ο frontman των U2, Bono, φέρεται να είναι μια από τις μεγάλες διασημότητες που έχουν εμπλακεί στο νέο σκάνδαλο των «Paradise Papers» που αποκαλύφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τη διαρροή των εγγράφων, ο Bono χρησιμοποίησε  εταιρεία με έδρα την Μάλτα για να αγοράσει ένα ποσοστό αξίας 5,1 εκατομμυρίων λιρών σε εμπορικό κέντρο το 2007.

Τα «Paradise Papers» δείχνουν ότι ο Bono επένδυσε στην μαλτέζικη Nude Estates, η οποία αγόρασε το Ausra Shopping Centre και στη συνέχεια μετέφερε την κυριότητα του εμπορικού κέντρου στην Nude Estates 1, με έδρα το βρετανικό νησί Γκέρνσεϊ. Στην Μάλτα οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο 5% επί των κερδών τους, ενώ στο Γκέρνσεϊ δεν φορολογούνται καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φορολογία των U2 έχει έρθει στο προσκήνιο.

Εκπρόσωπος του τραγουδιστή των U2 στην ουσία επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Bono στο σκάνδαλο, ενώ έσπευσε να τονίσει πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. «Ο Bono ήταν παθητικός επενδυτής μειοψηφίας στην Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που κατοχυρώθηκε νομικά στη Μάλτα ώσπου εκκαθαρίστηκε οικειοθελώς το 2015» τόνισε ο εκπρόσωπος του Bono.

Παρά το γεγονός ότι οι U2 και πιο συγκεκριμένα ο Bono είναι γνωστοί για το φιλανθρωπικό τους έργο, έχουν εμπλακεί σε αντίστοιχα σκάνδαλα στο παρελθόν. Πριν από δυο περίπου χρόνια αποκαλύφθηκε πως οι U2 έκαναν ορισμένες συναλλαγές μέσω Ολλανδίας, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Ο Bono τότε είχε κάνει λίγο για «ορισμένους έξυπνους ανθρώπους που δουλεύουν για εμάς. Είναι μονάχα μια από τις εταιρείες μας, υπάρχουν πολλές».