Επιλόχεια κατάθλιψη: ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

egkuos-egkumosuni-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι γυναίκες που γεννούν τον χειμώνα ή την άνοιξη είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από τη επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Άλλοι παράγοντες που φάνηκε ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης –όπως είναι γνωστή η κατάθλιψη που βιώνουν ορισμένες φορές οι μητέρες μετά τον τοκετό- ήταν η διάρκεια της εγκυμοσύνης, το εάν έγινε ή όχι επισκληρίδιος κατά τη διάρκεια της του τοκετού και ο δείκτης μάζας σώματος.

Τουλάχιστον το 10% των γυναικών εμφανίζουν σε κάποιο βαθμό άγχος ή κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θλίψη, ανησυχία και έλλειψη συγκέντρωσης. Η επιλόχεια κατάθλιψη συνήθως προκύπτει από ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών, ψυχολογικών προσαρμογών στη μητρότητα και κούρασης, δήλωσαν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Ο Δρ Jie Zhou, από το νοσοκομείο Brigham & Women στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, δήλωσε:

«Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης μετά τον τοκετό που μπορούν να αποφευχθούν, ώστε να βελτιωθεί η σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών».

Η ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 20.169 γυναικών που γέννησαν από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017. Από αυτές, συνολικά 817 (ποσοστό 4,1%) υπέφεραν από επιλόχεια κατάθλιψη.

Το γιατί η γέννα τον χειμώνα ή την άνοιξη μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης δεν είναι γνωστό, αλλά θα μπορούσε να συνδέεται με την «απόλαυση των μητέρων να βρίσκονται στο σπίτι, λόγω καιρού και να επιδίδονται στη φροντίδα των νεογνών και σε δραστηριότητες με τα νεογέννητα παιδιά τους», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια μεγαλύτερη σε διάρκεια εγκυμοσύνη μείωσε τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ η μη χορήγηση επισκληρίδιου αναισθησίας κατά τον τοκετό τον αύξησε. Οι λευκές γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη από ό,τι οι γυναίκες που προέρχονται από άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως έδειξε η έρευνα. Η μέθοδος τοκετού –φυσιολογικός ή με καισαρική- δεν είχε καμία επίδραση, θετική ή αρνητική.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Anesthesiology 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη.

Πηγή: iatrikanews