Περιπλανηθείτε στις πόλεις της... λογοτεχνίας

periplanitheite-stis-poleis-tis-logotexnias

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ένα ταξίδι σε σημαντικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικά αξιοθέατα, μουσεία και διαδρομές σε μερικές από τις πιο… λογοτεχνικές πόλεις του κόσμου.

Υπάρχουν καφέ σε όλο τον κόσμο, που έχουν συνδυαστεί με τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά, υπάρχουν σπίτια μεγάλων λογοτεχνών που έχουν γίνει μουσεία, τουριστικές, λογοτεχνικές διαδρομές και βιβλιοθήκες με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία. Ας πάμε ένα ταξίδι σε μερικές… λογοτεχνικές πόλεις του κόσμου, όπως αναφέρονται στο National Geographic.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Το ατμοσφαιρικό Εδιμβούργο έχει μακρά σχέση με το βιβλίο, καθώς έχει εμπνεύσει περισσότερα από 500 μυθιστορήματα και κρατά ζωντανή την γραπτή παράδοση, από τους στίχους του 18ου αιώνα, του ποιητή Robert Burns, μέχρι τα έργα των σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Ian Rankin και ο Alexander McCall Smith. Πιείτε μερικές μπύρες σε ιστορικές pub και κάντε μια περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης.

Φωτογραφία: http://www.edinburghmuseums.org.uk

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, κατευθυνθείτε στο Μουσείο των Συγγραφέων ( www.edinburghmuseums.org.uk/Venues/The-Writers--Museum ), που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 17ου αιώνα. Τα εκθέματα είναι αφιερωμένα σε ένα σημαντικό λογοτεχνικό τρίο: Burns, Sir Walter Scott και Robert Louis Stevenson. Για περισσότερες εξερευνήσεις εκτός Εδιμβούργου, το www.visitScotland.com προσφέρει έναν «ταξιδιωτικό οδηγό της Λογοτεχνικής Σκωτίας» ( www.visitscotland.com/about/arts-culture/literature/ ).

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, ο γραπτός λόγος είναι τόσο σημαντικός, όσο και… ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα Guinness. Συμμετέχετε στο «γύρο των λογοτεχνικών pub του Δουβλίνου» ( www.dublinpubcrawl.com ), όπου πνευματώδεις ηθοποιοί-οδηγοί, θα σας οδηγήσουν σε μέρη όπου ο Τζέιμς Τζόις και άλλοι συγγραφείς, έτρωγαν και εμπνέονταν. Ακολουθήστε το φημισμένο χαρακτήρα του Joyce, Leopold Bloom, συμμετέχοντας στην ξενάγηση «Στα βήματα του Οδυσσέα» ( www.visitdublin.com/pdf/iWalk06.pdf ).

Φωτογραφία: http://www.dublinpubcrawl.com

Το Μουσείο των συγγραφέων του Δουβλίνου ( www.writersmuseum.com/ ), γιορτάζει το φάσμα της λογοτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ξεκινώντας από τις ρίζες της στην ιρλανδική ποίηση και την κέλτικη αφήγηση. Το Abbey Theatre, που ιδρύθηκε από τον ποιητή W.B. Yeats το 1903, συνεχίζει το έργο του με παραγωγές από κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς. Μη φύγετε χωρίς να δείτε το Book of Kells, ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο από το Μεσαίωνα, που στεγάζεται στην Παλιά Βιβλιοθήκη στο Trinity College.

Λονδίνο, Αγγλία

Τα μέρη με λογοτεχνικό ενδιαφέρον στο Λονδίνο, είναι πραγματικά αμέτρητα. Για τους… αρχάριους, προσφέρονται οι διάσημοι περίπατοι London Walks ( www.walks.com ), κατά του οποίους μπορείτε να δείτε και σημαντικά λογοτεχνικά αξιοθέατα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αυτός του Σαίξπηρ και του Ντίκενς, αλλά και ο λογοτεχνικός περίπατος στο Λονδίνο ( www.walks.com/Standalone/Literary_London_Walks/default.aspx#23223 ). Επίσης, επισκεφτείτε την βρετανική βιβλιοθήκη, όπου πολύτιμα χειρόγραφα σας περιμένουν να τα θαυμάσετε.

Φωτογραφία: http://www.visitlondon.com

Για τους οπαδούς του Σέρλοκ Χολμς, υπάρχει μια διαδρομή που ακολουθεί τα βήματα του ντετέκτιβ ( www.visitlondon.com/maps/itineraries/sherlock-holmes-london ). Εάν πάλι προτιμάτε τον James Bond, κάντε μια στάση στο Dukes Bar, για να απολαύσετε το ποτό με την υπογραφή του 007. Υπάρχει ακόμη και η εφαρμογή για τα smartphones, Get London Reading app, με λογοτεχνικά σημεία ενδιαφέροντος.

Παρίσι, Γαλλία

Αφήστε ένα λουλούδι στον τάφο του Όσκαρ Ουάιλντ ,στο νεκροταφείο Père-Lachaise. Ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, του οποίου ο τάφος αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ήταν ένας από τους πολλούς συγγραφείς που αναζήτησαν την έμπνευση στην Πόλη του Φωτός. Καθίστε σε ένα τραπεζάκι στο Les Deux Magots, ένας καφέ στο St. Germain, όπου σύχναζε ο Hemingway ή εξερευνήστε τη λογοτεχνική πλευρά της γειτονιάς Latin Quarter ( www.paris-walk.com/Paris-essentials/Latin-quarter.htm ).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Οι Γάλλοι συγγραφείς, έχουν εξέχουσα θέση σε αυτή την πόλη με μουσεία-σπίτια αφιερωμένα στον Victor Hugo και τον Honoré de Balzac. Οι βιβλιόφιλοι, θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους στο ξενοδοχείο Le Pavillon des Lettres, όπου κάθε ένα από τα 26 δωμάτια είναι αφιερωμένο σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και αντιπροσωπεύει έναν διάσημο συγγραφέα.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Αυτή η ζωντανή, μπαρόκ και νεοκλασικού στυλ, πόλη στη δυτική Ρωσία, έχει μια σκοτεινή πλευρά στη λογοτεχνική ιστορία της. Κάντε τον περίπατο του δολοφονικού Ρασκόλνικοφ από το «Έγκλημα και Τιμωρία» και επισκεφθείτε την κατοικία του μεγάλου συγγραφέα, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έγραψε το «Αδελφοί Καραμαζόφ».

Φωτογραφία: http://www.saint-petersburg.com

Το μουσείο Aleksandr Pushkin Memorial Apartment Museum ( www.saint-petersburg.com/museums/pushkin-museum-memorial-apartment.asp ) σηματοδοτεί το σημείο όπου ο 37χρονος συγγραφέας πέθανε και βύθισε τη χώρα στο πένθος. Όπως ένας άτυχος χαρακτήρας στο πιο διάσημο έργο του, ο Eugene Onegin, ο Πούσκιν τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια μιας μονομαχίας. Στο κοντινό Φιλολογικό Καφενείο, δείπνησε για τελευταία φορά πριν το τραγικό του τέλος.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο εφευρέτης Albert Nobel, έθεσε τη Στοκχόλμη στον διεθνή λογοτεχνικό χάρτη πριν από έναν αιώνα, με τα βραβεία Νόμπελ, που τιμούν τα επιτεύγματα των συγγραφέων, αλλά και των επιστημόνων και των ακτιβιστών για την ειρήνη. Πηγαίνετε στο Δημαρχείο, την περιοχή των βραβείων, η οποία και αποτελεί ορόσημο. Στο εστιατόριο Stadshuskällaren, απολαύστε την κουζίνα που σερβιρίστηκε στο πιο πρόσφατο δείπνο Νόμπελ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο μουσείο Stockholm City Museum ( www.stadsmuseum.stockholm.se/museet.php?artikel=109&sprak=english ), γίνεται ξενάγηση στα μέρη που απεικονίζονται στην ταινία από το βιβλίο του Stieg Larsson «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» και τις δύο συνέχειές της.

Washington, D.C., ΗΠΑ

Εξερευνήστε τη λογοτεχνική πλευρά αυτής της πόλης, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ( www.loc.gov/index.html ), που ιδρύθηκε το 1800 και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Μια δωρεάν ξενάγηση σε αυτό το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, φωτίζει τη λογοτεχνική και την αρχιτεκτονική σημασία του και προσφέρει μια ματιά στο πολυτελές κεντρικό αναγνωστήριο με τα βιτρό, τα μάρμαρα και τις τοιχογραφίες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο Ίδρυμα Ποίησης θα ξεναγηθείτε σε μέρη που σχετίζονται με τους ποιητές Walt Whitman, Langston Hughes κ.ά. που εμπνεύστηκαν από την πόλη.

Santiago, Χιλή

Ο «ποιητής του λαού» Πάμπλο Νερούδα, γνωστός για το ρομαντικό στίχο του, κανόνιζε κρυφά ραντεβού με την ερωμένη και μούσα του, στο σπίτι του, που ονομάζεται La Chascona ( www.fundacionneruda.org/en/la-chascona/history.html ). Η λαμπερή μπλε και κίτρινη κατοικία, βρίσκεται στη γειτονιά Bellavista, στην κορυφή του λόφου και είναι επισκέψιμη. Η Χιλή τιμά κι άλλους, βραβευμένους με Νόμπελ ποιητές, όπως η Gabriela Mistral, της οποίας μια περίτεχνη τοιχογραφία βρίσκεται στο πάρκο Cerro Santa Lucia.

Φωτογραφία: http://www.fundacionneruda.org

Το υπέρογκο κόστος των νέων βιβλίων στη Χιλή, έχει οδηγήσει σε μια ισχυρή αγορά αναδημοσιεύσεων και μεταχειρισμένων. Βρείτε προσφορές στην αγορά τα Σαββατοκύριακα στην Lastarria Street κοντά στο Museo Nacional de Bellas Artes.

Τι ισχύει στην πόλη μας;

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Στη δική μας πόλη, την Αθήνα, το λίκνο του αρχαίου πολιτισμού και των γραμμάτων, που κατοικείται συνεχώς για πάνω από 3.000 χρόνια και όπου έζησαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτισμικής και πνευματικής ιστορίας του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού πολιτισμού, το Πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων σε έξι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να «ζήσει» την παλιά Αθήνα. Υπάρχουν επίσης πολλές βιβλιοθήκες με ιστορία, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1828 από τον Καποδίστρια, μουσεία και άλλα μέρη με πολιτισμικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, σήμερα, η πόλη στην οποία ο καφές τιμάται όσο κανένα άλλο ποτό, δεν έχουν διατηρηθεί –όπως σε άλλες πόλεις του εξωτερικού- τα λογοτεχνικά καφενεία ως τόποι της πολιτιστικής μας παράδοσης, καθώς δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένα λογοτεχνικό καφενείο από αυτά που άνοιξαν προπολεμικά. Πάντως, δημιουργούνται όλο και περισσότεροι χώροι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, διαβάζοντας ένα βιβλίο, στέκια όπου πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικές βραδιές, ταυτόχρονα με τη χρήση τους ως καφέ.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]