Απάντηση Bono στο σκάνδαλο των «Paradise Papers»

bono-victory Michel Euler
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο τραγουδιστής των U2 φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο μεγατόνων των υπεράκτιων εταιρειών και φοροαποφυγής.

O Bono απάντησε στους «δυσάρεστους» ισχυρισμούς πως έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο των λεγόμενων «Paradise Papers». Σύμφωνα με τη διαρροή των εγγράφων, ο τραγουδιστής των U2 χρησιμοποίησε μια εταιρεία με έδρα τη Μάλτα για να επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στην Λιθουανία, εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή φορολόγηση. Στη Μάλτα, οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο μόλις 5%, ενώ στο Γκέρνσεϊ τα κέρδη των εταιρειών δεν φολογούνται.

Στην ανακοίνωσή του, ο Bono τονίζει πως ήταν παθητικός επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, εκφράζοντας παράλληλα πως είναι «εξαιρετικά αναστατωμένος» από την εμπλοκή του, αφού παίρνει «πολύ σοβαρά αυτά τα πράγματα». Όπως εξήγησε ο frontman των U2, έχει κάνει αγώνα «για τη διαφάνεια της πραγματικής ιδιοκτησίας των υπεράκτιων εταιρειών», συμπληρώνοντας πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όνομά μου είναι σε έγγραφα και όχι σε trust».

Πριν την ανακοίνωση του Bono ήρθε διάψευση από τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή, ο οποίος υπογράμμισε τον παθητικό επενδυτικό ρόλο του Bono, ενώ ανέφερε πως η νόμιμα εγγεγραμμένη εταιρεία στη Μάλτα μπήκε οικειοθελώς σε εκκαθάριση το 2015.