Ο Γυρισμός της βραβευμένης με Νόμπελ Toni Morrison στα ελληνικά

o-gurismos-gurismos
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για έναν ηττημένο άνδρα που ξαναβρίσκει το κουράγιο, τον ανδρισμό του, και τον τόπο του. Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Αμερική, δεκαετία του ’50. Ένας νεαρός Αφροαμερικανός, ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό. Έχει επιτέλους κατορθώσει να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της μικρής πόλης του Νότου όπου μεγάλωσε, ωστόσο αναγκάζεται να αφήσει πίσω τη μικρή του αδερφή Σι την οποία πάντα προστάτευε. Ο πόλεμος της Κορέας τον τραυματίζει ψυχικά και τον γεμίζει ενοχές. Η επιστροφή στην πατρίδα μοιάζει σαν μια νέα αρχή δίχως νόημα και σκοπό, ώσπου μαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει. Ξαφνικά, ο Γυρισμός αποκτά σημασία. Η πορεία προς τη διάσωση της Σι  ανασύρει επίπονες αναμνήσεις, θαμμένα μυστικά και μια ελπίδα λύτρωσης.

Η Toni Morrison
Είχε γράψει το μισό περίπου έργο όταν απεβίωσε ο γιος της. Μετά το θάνατο του Slade Morrison, ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα Γυρισμός αφιερώνοντας το στη μνήμη του. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2012. Το 2018 θα κυκλοφορήσει, σε νέα μετάφραση από την Κατερίνα Σχινά, το αριστούργημα της Morrison Το τραγούδι του Σόλομον, το οποίο την καθιέρωσε ως εμβληματική συγγραφέα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Το τραγούδι του Σόλομον αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μυθιστορήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama. O Obama έχει απονείμει στην Toni Morrison το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας των ΗΠΑ.

H Τόνι Μόρισον (Toni Morrison) γεννήθηκε το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο. Εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο Random House, δίδαξε επί πολλά χρόνια αμερικανική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Howard, Yale και Princeton και έγραψε διηγήματα, κριτικά δοκίμια και έντεκα μυθιστορήματα, από το Γαλάζια μάτια (1970) ως το Ο θεός να φυλάει το παιδί (2015). Έχει τιμηθεί με τα βραβεία National Book Critics Circle Award και Pulitzer. Το 1993 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ζει στη Νέα Υόρκη.