Τα κοινωνικά μηνύματα του David Schwimmer για τη σεξουαλική παρενόχληση

david-schwimmer Rich Fury
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

«Οι γυναίκες πολεμάνε για βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα» τόνισε ο ηθοποιός τον περασμένο Απρίλιο.

Πριν από λίγους μήνες, η Ισραηλινή σκηνοθέτης Sigal Avin έστειλε μια σειρά από διαφημίσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος (τα λεγόμενα PSAs) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον φίλο της David Schwimmer, ζητώντας την άποψή του. Ο Αμερικανός ηθοποιός έμεινε έκπληκτος από τα βίντεο και αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει κάτι.

Στις ΗΠΑ, περίπου μια στις τρεις γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ οι πρόσφατες συνταρακτικές αποκαλύψεις στο Χόλυγουντ δείχνουν με εμφατικό τρόπο την έκταση του προβλήματος. Έτσι, λοιπόν, ο Schwimmer συνεργάστηκε με την Avin για να δημιουργήσουν μια αντίστοιχη σειρά PSAs με στόχο να προβληθούν στην Αμερική. Εκτός από τον Schwimmer, στα βίντεο εμφανίζονται η Cynthia Nixon, η Emmy Rossum και ο Bobby Cannavale.

Ο Schwimmer εμφανίστηκε στην εκπομπή «The View» τον περασμένο Απρίλιο, όπου και μίλησε για διαφημίσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος που ετοίμασε με την Avin. Αφού σχολίασε πως οι γυναίκες και οι υποστηρικτές τους «πολεμάνε για βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», ο Schwimmer εξήγησε πως με τα βίντεο ήθελε να καταστήσει ξεκάθαρο πως η σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση απαγορεύονται.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξή του, πολλοί μπορεί να αναγνωρίζουμε την επιθετική σεξουαλική βία («όλοι έχουμε δει έναν τύπο να πετάγεται μέσα από τους θάμνους»), αλλά ο ίδιος ήθελε να επιστήσει την προσοχή σε καταστάσεις όπου γίνεται κατάχρηση εξουσίας, όπως στον χώρο εργασίας. Συχνά γυναίκες βρίσκονται υπό πίεση και σε άβολες, αν όχι επικίνδυνες, καταστάσεις.

Ο ίδιος πάντως είναι ξεκάθαρος πως δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. «Ελπίζω πως άνδρες θα δουν αυτές τις ταινίες, ώστε να καταλάβουν πως δεν είναι κατάλληλη συμπεριφορά» υπογράμμισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. Μπορείτε να δείτε τις διαφημίσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος εδώ και τη συνέντευξη του ηθοποιού εδώ.