Γνωστές και άγνωστες τροφές που θα βοηθήσουν να χάσετε βάρος

piperia-tsili
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Σίγουρα δεν υπάρχει τροφή που θα την φάτε, θα ξαπλώσετε και θα αρχίσει να «καίει» τις θερμίδες για εσάς. Υπάρχουν, όμως, τροφές, που αν τις βάλετε στα γεύματά σας στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου lifestyle με καλή διατροφή και κάποια σωματική δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν το μεταβολισμό σας και ταυτόχρονα είναι υγιεινές. Άρα, κερδίζετε αν τις καταναλώσετε –και χάνετε μόνο πόντους!

Πιπεριές τσίλι
Ίσως η πιο καθιερωμένη και γνωστή τροφή για περιπτώσεις καύσης θερμίδων, η πιπεριά τσίλι εκτός του ότι χαρίζει καυτερή γεύση στο φαγητό, έχει συνδεθεί, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει, με οξείδωση του λίπους και καύσεις. Η κατανάλωσή της έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην «εκκίνηση» διεργασιών που κάνουν το σώμα μας να δουλεύει περισσότερο και άρα να αυξάνει τις καύσεις, αλλά και να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια. Προσθέστε, λοιπόν, πιπεριές τσίλι στη σάλτσες σας, στις σούπες, στο κρέας και ετοιμαστείτε για… κάψιμο, μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Μηλόξιδο
Ίσως να μην είναι πολύ διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα, αλλά το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal Bioscience, Biotechnology and Biochemistry βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μηλόξιδο καθημερινά για 12 εβδομάδες, παρουσίαζαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος, λίπος, διαστάσεις μέσης και επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αναμείξτε το με ωμό, βιολογικό μέλι, κανέλα Κεϋλάνης, λίγο πιπέρι καγιέν και λίγο νερό και καταναλώνετε 2 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά.

Ξινολάχανο
Στο εξωτερικό κυκλοφορεί ως sauerkraut και είναι πολύ δημοφιλές στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης και βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία. Πρέπει να ξέρουμε, επίσης, ότι μια ανεπιθύμητη αναλογία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με παχυσαρκία και μεταβολικά σύνδρομα. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου και κατ’ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος μεταβολικών διαταραχών και πρόσληψης βάρους. Προσθέστε ξινολάχανο και τουρσί στη σαλάτα σας μαζί με άλλα λαχανικά και απολαύστε το.

Πικρά φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως η ρόκα, η πικραλίδα και το αντίδι μπορούν να βοηθήσουν στο μεταβολισμό μας και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν την ηπατική λειτουργία και να συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη. Ξαναθυμηθείτε τα, χρησιμοποιήστε τα ως βάση στη σαλάτα σας, βάλτε τα στα smoothies και τις σούπες σας και αξιοποιήστε τα στο μέγιστο.

Αβοκάντο
Πλούσιο σε πρωτεΐνη, «καλούς» υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, το αβοκάντο είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν και ο κύριος λόγος είναι τα καλά, μονοακόρεστα, λιπαρά του. Χάρη σε αυτά και την πρωτεΐνη του τιθασεύει την όρεξή μας, μας βοηθά να αισθανόμαστε κορεσμό για περισσότερη ώρα κι αυτό μας κρατά μακριά από το τσιμπολόγημα και την πρόσληψη βάρους. Μπόνους είναι και η καλύτερη απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K ) που μας προσφέρει, οι οποίες χρειάζονται λίπος για να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσα στο σώμα. Προσθέστε το σε σάντουιτς και σαλάτες, φτιάξτε γουακαμόλε και θα δείτε ότι με μικρή ποσότητα θα νιώσετε πλήρεις.

Κίμτσι
Το κίμτσι είναι ένα κορεάτικο πιάτο με κόκκινο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και, όπως και το ξινολάχανο, είναι ιδανικό για το έντερο, λόγω των καλών βακτηρίων του. Οι γαλακτοβάκιλλοί του βοηθούν την πεπτική διαδικασία και τα προβιοτικά του γενικότερα καταπολεμούν διάφορες μολύνσεις. Παρασκευάζεται από ένα μείγμα με αλάτι, ξίδι, σκόρδο, πιπεριές τσίλι και άλλα μπαχαρικά, ενώ συνήθως σερβίρεται με ρύζι, νουντλς ή σούπα. Μπορείτε είτε να το φτιάξετε μόνοι σας με υλικά από ασιάτικα μπακάλικα στην Αθήνα και να το προσθέσετε σε αυγά σκραμπλ, στις σαλάτες, στο τοστ σας ή να το δοκιμάσετε σε κάποιο ασιατικό εστιατόριο.