Xiu Xiu: Ακροβατώντας ανάμεσα στη Nina Simone και τον David Lynch

xiu-xiu
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά στην περίπτωση των Xiu Xiu, η αρχή έμελλε να έχει έντονα στοιχεία τραγωδίας.

Οι Xiu Xiu του πολυτάλαντου Jamie Stewart θα έρθουν στην Αθήνα για μοναδική συναυλία στο Temple στο Γκάζι, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση του Stewart και της παρέας του, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των Xiu Xiu και των συνεργασιών τους.

Η μελαγχολία και o πειραματισμός ανέκαθεν ήταν δυο από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των Xiu Xiu. Την ημέρα που ο Jamie Stewart ετοίμαζε μια αίτηση για δουλειά αχθοφόρου σε αεροδρόμιο, ο πατέρας του – μουσικός και παραγωγός – αυτοκτόνησε. Ο Stewart δεν ολοκλήρωσε ποτέ την αίτηση και αφοσιώθηκε στο νέο του, τότε, σχήμα, τους Xiu Xiu. Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί δίσκοι, περιοδείες, αλλαγές στις συνεργασίες και μια έντονη πειραματική διάθεση.

Το όνομα του σχήματος μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού πρόκειται για την ηρωίδα της κινέζικης ταινίας «Xiu Xiu: The Sent Down Girl». Η Xiu Xiu είναι μια 15χρονη κοπέλα που αναγκάζεται να ταξιδέψει στη ύπαιθρο. Εκεί, μετά από μια σειρά τραγικών συμβάντων, η Xiu Xiu πεθαίνει. O Stewart έχει σχολιάσει πως τα πρώτα τραγούδια των Xiu Xiu ταίριαζαν με το πνεύμα της «σάπιας πραγματικότητας» της ομώνυμης ταινίας, όπου η ζωή τελικά καταλήγει να είναι το χειρότερο σενάριο.

Από το 2002 όταν οι Xiu Xiu κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά, δεν έχει περάσει χρονιά που να μην έχουν βγάλει ολοκληρωμένο δίσκο, κάποιο EP ή συνεργασία με άλλους μουσικούς. Συνολικά έχουν 13 full-length δίσκους, τρεις συλλογές, έναν live δίσκο, σχεδόν 30 EPs, splits και singles, καθώς και πάνω από 15 συνεργατικούς δίσκους. Τελευταίος δίσκος των Xiu Xiu είναι το «Forget» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο και θεωρείται ένας από τους πιο pop δίσκους τους.

Μέσω των Xiu Xiu ο Jamie Stewart έχει τιμήσει πολλούς αγαπημένους και σημαντικούς καλλιτέχνες. Ίσως η πιο γνωστή σειρά διασκευών που έχουν κάνει είναι πάνω στη μουσική της σειράς «Twin Peaks» του David Lynch. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές του 2016 και έδωσε μια νέα ώθηση στο συγκρότημα. Ίσως πρόκειται για τις πιο πιστές διασκευές που έχουν κάνει, ενώ ο δίσκος ξεχωρίζει γιατί έδωσε «χώρο» στις τυπικά «κλειστοφοβικές» συνθέσεις των Xiu Xiu.

Η Nina Simone όμως έχει επίσης την τιμητική της, αφού στο EP «Tu Mi Piaci» του 2006 ερμήνευσαν το «He Needs Me» (μαζί με Bauhaus και Pussycat Dolls, μεταξύ άλλων), ενώ το 2013 κυκλοφόρησαν τον tribute δίσκο «Nina». Έχοντας ως κοινή αφετηρία τον ωμό συναισθηματισμό, το noise pop συγκρότημα του Stewart έδωσε μια συγκροτημένη avant-garde jazz ερμηνεία.

Η περιέργεια έφερε τους Xiu σε επαφή με άλλους «ανήσυχους» μουσικούς, με αποτέλεσμα μια σειρά πειραματικών συνεργασιών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι τρεις κυκλοφορίες με τους πειραματικούς ροκάδες Larsen (υπό το όνομα XXL), οι συνεργασίες με τον Masami Akita (πιο γνωστός ως Merzbow) και του Horse The Band, καθώς και το διπλό άλμπουμ «Remixed & Covered». Στον πρώτο δίσκο, μια σειρά από καλλιτέχνες όπως οι Oxbow, Κid606, Good for Cows, XO Skeletons και Sunset Rubdown διασκευάζουν τους Xiu, ενώ στον δεύτερο υπάρχουν remix των πρωτότυπων τραγουδιών.

Πληροφορίες για το live:
Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στις 21.00
Εισιτήρια: Προπώληση 14€ / Ταμείο: 17€
Σημεία Προπώλησης: Le Disque Noir, Syd Records, Temple, Reload Stores, Media Markt, Seven Spots, Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις), Τηλεφωνικά στο 11876, Ηλεκτρονικά στο viva.gr

Info
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017
Πόρτες: 20:30

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]