Μετά το «Blade Runner 2049», ο Villeneuve αναλαμβάνει το «Dune»

dune-sting
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σκοπεύει να βασιστεί στο πρωτότυπο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, παρά την αμφιλεγόμενη κινηματογραφική μεταφορά του David Lynch.

Ο Denis Villeneuve σκηνοθέτησε τη συνέχεια του «Blade Runner» η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, διατηρώντας εν πολλοίς την αισθητική του Ridley Scott και εμπλουτίζοντας τον κόσμο που έπλασε με νέες ιδέες. Επόμενο μεγάλο project είναι μια νέα μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «Dune» του Frank Herbert, η οποία είχε γυριστεί σε ταινία το 1984 από τον David Lynch.

Σε αντίθεση με τη δουλειά του στο «Blade Runner 2049», ο Villeneuve δεν σκοπεύει να παραμείνει «πιστός» στοn Lynch. Μιλώντας στο Yahoo! Movies, ο Villeneuve τόνισε πως τρέφει «τεράστιο σεβασμό» για τον David Lynch και ότι τον είχε εντυπωσιάσει η μεταφορά του για τις «πολύ δυνατές ποιότητες», αλλά δεν είναι αυτό που είχε «ονειρευτεί». Έτσι λοιπόν ο ίδιος θα αντλήσει έμπνευση από το έργο του Herbert και τις εικόνες που είχε φανταστεί όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο.

Με άλλα λόγια, ο Villeneuve αναφέρει με έναν ευγενικό τρόπο πως δεν ξετρελάθηκε από την ταινία του Lynch και πως σκοπεύει να βασιστεί στο βιβλίο και την φαντασία του. Βέβαια τίποτα δεν θα τον απέτρεπε από το «να κλείσει το μάτι» στην εκδοχή του Lynch, η οποία είχε απογοητεύσει κριτικούς και κοινό όταν είχε κυκλοφορήσει το 1984. Η περίπλοκη πλοκή της ταινίας, η ιδιαίτερη ματιά του Lynch και η προβληματική παραγωγή της ταινίας είχαν ως αποτέλεσμα η ταινία να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το βιβλίο.

«Άρχισα να ξεπουλιέμαι στο “Dune”. Κοιτάζοντας πίσω, κανείς δεν φταίει παρά εγώ. Ίσως δεν έπρεπε να είχα κάνει εκείνη την ταινία, αλλά έβλεπα τεράστιες προοπτικές για πράγματα που αγαπούσα και ήταν το μέσο για να τα κάνω. Υπήρχε τόσος χώρος για να δημιουργήσω έναν κόσμο. Αλλά έλαβα ισχυρές ενδείξεις από τους παραγωγούς για το τι ταινία περίμεναν και ήξερα ότι δεν είχα τον τελευταίο λόγο» είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Lynch το 2012.