Πέθανε ο Malcolm Young, κιθαρίστας και συνιδρυτής των AC/DC

malcolm-young-acdc
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η «κινητήρια δύναμη» των Αυστραλών ροκάδων αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2014 λόγω προβλημάτων συγκέντρωσης και απώλειας μνήμης που αντιμετώπιζε.

Η οικογένεια του Malcolm Young ανακοίνωσε πως ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των AC/DC πέθανε στην ηλικία των 64 ετών. Δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου, αλλά ο Young αντιμετώπιζε άνοια και είχε αποσυρθεί από το συγκρότημα το 2014. Νωρίτερα, το 2008 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, τον οποίο είχε ξεπεράσει μετά από αγωγή.

Στην ανακοίνωσή τους οι AC/DC χαρακτήρισαν τον Young ως την «κινητήρια δύναμη πίσω από το συγκρότημα», τονίζοντας την «τεράστια αφοσίωση και προσήλωσή» του, καθώς και την περηφάνεια και αφοσίωσή του στους θαυμαστές του. Ο αδερφός του Young και έτερος κιθαρίστας των AC/DC, Angus, σχολίασε πως ο δεσμός μεταξύ των δυο ήταν «μοναδικός και πολύ ιδιαίτερος», ενώ συμπλήρωσε πως αφήνει πίσω με τεράστια κληρονομιά.

AP / Yui Mok

Ο Young γεννήθηκε στη Σκωτία το 1953, αλλά μετακόμισε οικογενειακώς στη Αυστραλία τη δεκαετία του 1960. Το 1973 πρότεινε στον αδερφό του, Angus, να ξεκινήσουν ένα «σοβαρό rock συγκρότημα» και επέλεξαν το όνομα AC/DC, για να εκφράσουν την ζωντάνια και την ένταση της μουσικής που ήθελαν να δημιουργήσουν.

Παρά τις αλλαγές σε πρόσωπα στο ξεκίνημά τους (ο Malcom αντικαταστάθηκε για ένα διάστημα από τον ανιψιό του Stevie Young λόγω προβλήματος με το ποτό), τα δυο αδέρφια ήταν οι κινητήριοι μοχλοί του συγκροτήματος και γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή και πετυχημένα rock συγκροτήματα όλων των εποχών.

Τελευταία εμφάνιση του Young με τους AC/DC ήταν στην περιοδεία του 2008 για τον δίσκο «Black Ice» και το 2014 ανακοίνωσε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα συγκέντρωσης και απώλειας μνήμης. Η απόφασή του οριστικοποιήθηκε όταν διαγνώστηκε με άνοια λίγο αργότερα. Ο Young άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Linda Young, και δύο παιδιά, την Cara και τον Ross.

Η είδηση του θανάτου του Young σκόρπισε θλίψη στους συναδέλφους και θαυμαστές τους, οι οποίοι έστειλαν τα μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένειά του μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα σε αυτούς ο Ozzy Osbourne, ο Tony Iommi και ο Geezer Butler των Black Sabbath, ο Nikki Six των Motley Crue, οι Def Leppard, o Bryan Adams, οι Stereophonics και πλήθος άλλων.