Αντιδράσεις από τις συναυλίες του Nick Cave στο Ισραήλ

nick-cave Markus Schreiber
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Nick Cave εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ξαναπαίξει στη χώρα μετά από δυο δεκαετίες.

Η απόφαση του Nick Cave και των Bad Seeds να παίξουν στον Ισραήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί στην περίπτωση των Radiohead νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Ο Αυστραλός τραγουδιστής και το συγκρότημα προγραμμάτισαν δυο sold out συναυλίες στο Τελ Αβίβ, στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της κυριακάτικης συναυλίας, ο Cave σχολίασε τις προτροπές συναδέλφων τομ, όπως ο Roger Waters και ο Thurston Moore, να ακυρώσει τις εμφανίσεις σε μια χώρα όπου «το Απαρτχάιντ συνεχίζεται». «Ήρθαμε στο Ισραήλ πριν από περίπου 20 χρόνια και κάναμε δυο περιοδείες. Ένιωσα μια τεράστια σύνδεση με το Ισραήλ. Κόσμος λέει ότι αγαπάει μια χώρα, αλλά εγώ απλά ένιωσα, σε κάποιο βαθμό, μια σύνδεση την οποία δεν μπορούσα να περιγράψω».

Συνεχίζοντας, ο Cave εξήγησε πως δεν είχε παίξει στη χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες λόγω της εμπορικής αποτυχίας του «The Boatman’s Call» που κυκλοφόρησε το 1997. Οι περιοδείες στη Μέση Ανατολή τείνουν να είναι ιδιαίτερα «ακριβές και χρονοβόρες», ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να υποστεί ένα είδος δημόσιας ταπείνωσης από τον Roger Waters και την παρέα του».

Αφού τόνισε πως κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη δημόσια χλεύη, παραδέχτηκε πως απέφυγε να παίξει στη χώρα «για ίσως 20 χρόνια» από τον φόβο τού να βρεθεί «στην πυρά». Όλα όμως άλλαξαν όταν ο Brian Eno ηγήθηκε της κίνησης Artists For Palestine πριν από τρία χρόνια, καθώς ήταν κάτι που ήθελε να στηρίξει. «Συνειδητοποίησα πως δεν θα υπογράψω τη λίστα, αλλά και ότι δεν παίζω στο Ισραήλ και μου φάνηκε άνανδρο» είπε χαρακτηριστικά ο Cave.

«Ξαφνικά έγινε πολύ σημαντικό σε εμένα να σταθώ απέναντι σε εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκλείσουν μουσικούς, να εκφοβίσουν μουσικούς, να λογοκρίνουν μουσικούς και να αποσιωπήσουν μουσικούς» υπογράμμισε ο Cave, για να καταλήξει πως πέραν της αγάπης του για την χώρα, το μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ τον ώθησε να παίξει στο Τελ Αβίβ.

Απατώντας στα σχόλια του Nick Cave, η οργάνωση Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel σχολίασε ότι η απόφαση των Bad Seeds να παίξουν στο Ισραήλ καταδεικνύει πως «δεν είχε να κάνει μόνο με τη μουσική», εκτιμώντας πως «είναι μια πολιτική και ηθική απόφαση να στηρίξει τον καταπιεστή ενάντια στους καταπιεσμένους».