Κόκκινα μούρα κατά του λίπους

moura-lingonberries
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ακούγονται θαυματουργά και έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορούν να νικήσουν το λίπος και τις επιπτώσεις του στον οργανισμό.

Τα μούρα αποτελούν γενικότερα μια οικογένεια υπερτροφών που είναι καλό να καταναλώνουμε συχνά στη διατροφή μας. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν και τα κόκκινα μούρα, γνωστά και ως lingonberries, μια ποικιλία που προέρχεται  συχνότερα από τη Σκανδιναβία, αλλά και από περιοχές της Ασίας και της Αμερικής και φαίνεται έχει σημαντικά οφέλη για τη σιλουέτα και την υγεία.

Τα κόκκινα μούρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας έχει δείξει ότι η κατανάλωσή τους, όταν η διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να μειώσει την πρόσληψη βάρους, τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωσή τους συνδέεται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, ενώ γενικότεροα οι πολυφαινόλες τους έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών που προκαλούν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας.

Τα lingonberries είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, φτάνοντας τα 17 γραμμάρια, ανά 100 γραμμάρια μούρων, οι οποίες βοηθούν επίσης στον κορεσμό και στη διατήρηση της σιλουέτας, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης και την καλύτερη υγεία του εντέρου. 

Όπως φαίνεται, τα μούρα αυτά είναι κατά της χοληστερίνης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και της παχυσαρκίας και υπέρ της υγείας και της όμορφης σιλουέτας μας.