Η παραμυθένια πόλη της Κοπεγχάγης

i-paramuthenia-poli-tis-kopegxagis

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ρομαντικά κανάλια, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και γαστρονομία, ποδήλατα και φιλικοί κάτοικοι σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα, είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά της Κοπεγχάγης, της όμορφης δανέζικης πρωτεύουσας.

Η μαγευτική πόλη του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen, με το όμορφο λιμάνι που περιβάλλεται από γραφικά αρχοντικά, ανάμεσα στα δεκάδες κανάλια της, προσεγμένους λιθόστρωτους δρόμους και πολλά πάρκα. Αλλά πέρα από αυτές τις εικόνες που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, η Κοπεγχάγη είναι μια φιλόδοξη και μοντέρνα πόλη που προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Πρόκειται για μια πόλη που προσφέρει σχεδόν ιδανική ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Το πολύβουο και ζωντανό κέντρο της (γνωστό ως Indre By), όπου μεσαιωνικά και ροκοκό κτήρια, αποτελούν στολίδια σε πολλές γειτονιές και οι φιλικοί κάτοικοι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν σε άπταιστα αγγλικά, κάθε ταξιδιώτη, φημίζεται ως το γκουρμέ κέντρο της βόρειας Ευρώπης, με κομψά εστιατόρια που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου. Το δίκτυο πεζοδρόμων Stroget, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, είναι γεμάτο μεγάλες μπουτίκ σχεδιαστών και πολυκαταστήματα, που σας περιμένουν για ατέλειωτο shopping.

Εκτός όμως από το Indre By, υπάρχουν κι άλλα σημεία της πόλης που αξίζουν την προσοχή μας. Η πρώην Red Light District, που ονομάζεται Vesterbro, έχει μεταμορφωθεί -όπως το Soho στο Λονδίνο- σε μια γειτονιά γεμάτη από ιδιόμορφα, μοντέρνα καταστήματα, funky εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το Nyhavn, το «καινούργιο λιμάνι», αναφέρεται σε ένα κανάλι μήκους μόλις 400-500 μέτρων που οδηγεί από τη στεριά στην ανοιχτή θάλασσα. Όταν ο βασιλιάς Χριστιανός ο 5ος άρχισε την κατασκευή του καναλιού το 1671, ήταν πράγματι καινούριο και στα περίχωρα της πόλης. Σήμερα ωστόσο το Nyhavn βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος με καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα μπαρ, όχι όλα με καλή φήμη. Ειδικά μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα το Nyhavn μπορεί να συγκεντρώσει ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Τα περισσότερα εστιατόρια και καφετέριες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Nyhavn, μιας και ο ήλιος βλέπει περισσότερο αυτή την πλευρά.

Στην περιοχή Nørrebro, θα βρείτε καταστήματα και μπαρ με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, ενώ στην Christianshavn, με τα εκπληκτικά graffiti στα κτήρια, υπάρχουν διαφορετικού χαρακτήρα ενδιαφέροντα μέρη, όπως το μοντερνιστικό, εντυπωσιακό κτήριο της Όπερας και το διάσημο εστιατόριο Noma.

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Τέλος, η Κοπεγχάγη είναι διάσημη για την ποδηλατική κουλτούρα της: Σήμερα, το 32% των κατοίκων της, πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, σε τακτική βάση. Η υπάρχουσα υποδομή για τα ποδήλατα στη Δανία, έχει επιτύχει μετακινήσεις που είναι γρήγορες, πρακτικές και οικονομικές.

Tα κανάλια

Η Κοπεγχάγη είναι παραθαλάσσια πόλη. Ωστόσο, η διαφορά της από άλλες, είναι ότι η «παραλία» δεν βρίσκεται στην άκρη της πόλης, αλλά στη μέση της ( http://bit.ly/QxbBTw ). Κι αυτό γιατί, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της είναι κτισμένο στο νησί Sjælland, υπάρχει κι ένα μικρότερο μέρος της στο νησί Amager.

Μεταξύ των δύο νησιών -που ενώνονται με 5 γέφυρες- στο κέντρο της πόλης, υπάρχει μια λωρίδα νερού, η οποία είναι ιδιαίτερα στενή. Αρκετοί τουρίστες μπερδεύουν τη θαλάσσια λωρίδα με ποτάμι, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ποτάμια στη Δανία. Πολλά από τα ομορφότερα κτήρια της Κοπεγχάγης -τόσο ιστορικά, όσο και τα πιο μοντέρνα αρχιτεκτονικά θαύματα- βρίσκονται στις ακτές της.

Τα «παράλια» της Κοπεγχάγης επεκτείνονται και μέσα στην πόλη λόγω των καναλιών Holmen (στο νησί Sjælland) και Christianshavn (στο νησί Amager).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η περίφημη δανέζικη γαστρονομία

Το εστιατόριο Noma ( http://noma.dk/ ), έχει ψηφιστεί τρεις φορές ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και για να κάνετε κράτηση θα περιμένετε έως και 3 μήνες. Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη για να δοκιμάσετε τη νέα σκανδιναβική κουζίνα που έχει εμπνεύσει αυτό το μαγαζί.

Η βασική αρχή είναι απόλυτα φρέσκα σκανδιναβικά προϊόντα, παρασκευασμένα με ευρηματικό τρόπο.

Ανάμεσά τους τα Relae, http://restaurant-relae.dk/en (ενός εκ των σεφ του Noma), καθώς και τα Radio ( http://restaurantradio.dk/ ), Aamann ( www.aamanns.dk/ ), Geranium ( www.geranium.dk/ ), Michelin Paul και Nimb Louise ( www.tivoli.dk/nimb/ ).

Υπάρχει φυσικά και η επιλογή πιο παραδοσιακών γεύσεων όπως τα smørrebrød (νόστιμα ανοιχτά σάντουιτς) και τα τραγανά, βουτυρώδη, δανέζικα αρτοσκευάσματα που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τα πιο δύσκολα… στομάχια. Το Lagkagehuset είναι το διάσημο δανέζικο χοτ ντογκ, που τρώγεται, τόσο το πρωί, όσο και το ξημέρωμα, μετά το ξενύχτι.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μερικά σημαντικά αξιοθέατα

Το μικρό άγαλμα της γοργόνας

Αν έχετε ακούσει κάτι για την Κοπεγχάγη, τότε αυτό σίγουρα είναι το μπρούτζινο άγαλμα της Μικρής Γοργόνας ( http://mermaidsculpture.dk/ ), εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα του ομώνυμου παραμυθιού του Hans Christian Andersen. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα παραδεχτούν μάλλον δύσκολα ότι η Μικρή Γοργόνα είναι σύμβολο της πόλης κι αυτό γιατί... είναι ακριβώς μικρή, αλλά οι τουρίστες φαίνεται να το θαυμάζουν.

Κοντά στην περιοχή του αγάλματος, βρίσκεται το Kastellet, παλιό φρούριο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής.

Παλάτι Christiansborg και κάστρο Rosenborg

Η Δανία είναι η χώρα με την παλαιότερη μοναρχία. Για το λόγο αυτό στη χώρα υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα που χτίστηκαν από και για τους βασιλείς της Δανίας, σε κάποιες περιπτώσεις για να τους δοξάσουν και σε άλλες απλά για λόγους στέγασης.

Το παλάτι της δυναστείας των Christian βρίσκεται στο νησί Slotsholmen στο κέντρο της Κοπεγχάγης και αποτελεί έδρα του Κοινοβουλίου της Δανίας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιπλέον στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η αρχική κατασκευή του τελείωσε το 1745, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε δύο φορές, ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε. Το παλάτι υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πρώτη φωτιά το 1794, οπότε και η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο παλάτι Amalienborg, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα.

Το αναγεννησιακό κάστρο Rosenborg ( http://dkks.dk/ ), μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στις εικόνες των παραμυθιών του Hans Christian Andersen. Το ιστορικό εσωτερικό του, στεγάζει κι άλλα, συμπληρωματικά αξιοθέατα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κινηματογράφου και ο Βοτανικός Κήπος.

Εθνικό Μουσείο / Ny Carlsberg Glyptotek

Με εντυπωσιακά εκθέματα από την εποχή των παγετώνων, τα αρχαία χρόνια και υπέροχα αντικείμενα των Viking, το Εθνικό Μουσείο προσφέρει μια υπέροχη εικόνα του παρελθόντος της Δανίας. Μια ανάσα μακριά, η Ny Carlsberg Glyptotek είναι μια εκπληκτική γκαλερί που κατασκευάστηκε με τα κέρδη από την ομώνυμη δανέζικη μπύρα. Περισσότερες πληροφορίες: www.natmus.dk και www.glyptoteket.dk .

Πάρκα Tivoli και Bakken

Εμπιστευθείτε τους Δανούς και απολαύστε τα πάρκα της πόλης. Οι κήποι Tivoli ( www.tivoli.dk/ ) υπάρχουν από το 1843 και φιλοξενούν κι ένα λούνα παρκ. Το πάρκο λειτουργεί από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, λόγω του δανέζικου κλίματος. Τα παιχνίδια βρίσκονται σε λειτουργία κατά τους θερινούς μήνες ενώ το πάρκο ανοίγει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου διοργανώνεται ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και συναυλίες. Το πάρκο συγκεντρώνει 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το παλαιότερο πάρκο αναψυχής της Κοπεγχάγης και όλου του κόσμου όμως, δεν είναι το Tivoli αλλά το Bakken, που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Κοπεγχάγης, κοντά στον σταθμό Klampenborg. Είναι μέσα στο δάσος Dyrehaven και προσφέρει ποικιλία παιχνιδιών, κυρίως για τους τολμηρούς. Το πάρκο είναι ανοιχτό από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι δύο ημερομηνίες χαρακτηρίζονται από την παρέλαση με μηχανές όλων των τύπων που τελειώνει ή αρχίζει στο Bakken.

Μουσείο τέχνης και Design και μουσείο Louisiana

Για όσους ενδιαφέρονται για το design, το μουσείο τέχνης αποτελεί “must” και αποκαλύπτει τις επιρροές που ενέπνευσαν τους Δανούς γκουρού του design, όπως oι Poul Henningsen, Kaare Klint και Arne Jacobsen.

Παράλληλα με σύγχρονες εκθέσεις, οι ιστορικές συλλογές είναι πλούσιες και καλύπτουν εικαστικές τέχνες, κεραμικά, έπιπλα και υφάσματα.

Το μουσείο Louisiana, 35 χλμ. βόρεια της πόλης, φιλοξενεί μια υπέροχη συλλογή μοντέρνας ζωγραφικής και ένα πάρκο με γλυπτά μεγάλων καλλιτεχνών.

Η γέφυρα Øresund

Εγκαινιάστηκε το 2000 και πρόκειται για μία γέφυρα που ενώνει την Kοπεγχάγη με τη Nότια Σουηδία και συγκεκριμένα την πόλη Malmö. Aπό τη γέφυρα/ είναι δυνατή η διέλευση τραίνων και αυτοκινήτων. Το τεράστιο έργο πάντως είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση των οικολόγων, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με μεγάλες διαδηλώσεις.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το 2009 διέσχιζαν ημερησίως τη γέφυρα 72.000 άτομα - 43.000 με αυτοκίνητο, 30.400 με το τρένο- και 26 εκατομμύρια ολόκληρο τον χρόνο.

Τρεις κορυφαίες συμβουλές

• Αποκτήστε μια τέλεια εικόνα της πόλης και της ομορφιάς της, κάνοντας βαρκάδα στα κανάλια της. Εκδρομές γίνονται συχνά από το Nyhavn.

• Προσοχή όταν περπατάτε ή βγαίνετε από ταξί, οι δρόμοι της Κοπεγχάγης έχουν δύο κράσπεδα, και μόνο ένα από αυτά είναι σχεδιασμένο για τους πεζούς. Αυτό όπου σταματούν τα ταξί, διαχωρίζει το δρόμο από τους ποδηλατοδρόμους και όχι από το πεζοδρόμιο.

• Κάντε ποδήλατο, χρησιμοποιώντας το οργανωμένο σύστημα της πόλης και απαιτεί μια μικρή προκαταβολή, που σας δίνεται πίσω όταν επιστρέψετε το ποδήλατο.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]