Ρόδι: τα οφέλη που θα σας πείσουν να μην το έχετε μόνο για διακοσμητικό

rodi-xristougenna
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το σχήμα και το χρώμα του το καθιστούν ιδανικό διακοσμητικό την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα οφέλη του, όμως, το κάνουν απαραίτητο συστατικό στο πιάτο μας, ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα που μπορεί να ταιριάξει παντού.

Το καθάρισμά του δυσκολεύει πολλούς κι αυτό ίσως είναι λόγος που μένει διακοσμητικό για καιρό στη φρουτιέρα της κουζίνας. Η χρήση του ροδιού όμως δεν είναι αυτή, ούτε το «σπάσιμό» του την Πρωτοχρονιά για γούρι. Το ρόδι έχει άπειρα οφέλη, πολλές βιταμίνες, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, όπως επίσης και πολλές ευεργετικές φυτικές ίνες. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

-Η κατανάλωση ροδιού έχει συνδεθεί με την περιορισμένη εμφάνιση δυο τύπων καρκίνου του δέρματος, ενώ φαίνεται πως συμβάλλει στην αντικαρκινική δράση και την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν σε γήρανση και φθορά του οργανισμού.

-Το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, μάχεται ενάντια στην εμφάνιση φλεγμονών, προστατεύοντάς μας από το μεταβολικό σύνδρομο που σχετίζεται με την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη.

-Μπορεί να προστατέψει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, δρώντας κατά της εξέλιξής της, όπως έχει φανεί σε πειράματα με ποντίκια

-Συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας καθώς περιέχει πλήθος φυτοθρεπτικών συστατικών όπως είναι το ελλαγικό οξύ, αλλά και πολυφαινόλες, με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

-Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Ταυτόχρονα δρα βοηθητικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που σημαίνει ότι μας κρατά μακριά από καρδιακές παθήσεις.

-Βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η ιδιότητά του αυτή μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.