Λαχανάκια Βρυξελλών: το απόλυτο outsider που ταιριάζει στα Χριστούγεννα

laxanakia-bruksellon
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στην Ελλάδα δεν αποτελεί και από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά, είναι όμως άκρως ωφέλιμο και μπορεί να ταιριάξει ιδανικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έχουν μικροσκοπικό μέγεθος, ευρωπαϊκή καταγωγή και μας χαρίζουν… πίκρες, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά στο πιάτο. Ο λόγος για τα λαχανάκια Βρυξελλών που αποτελούν ισχυρό «σύμμαχο» στη θωράκιση του οργανισμού μας από κάθε είδους ασθένειες και παθήσεις. Συγκεκριμένα:

-Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μειώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα, μας χορταίνουν και μας συγκρατούν από το να το παρακάνουμε στο φαγητό.

-Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, E και A καθώς και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού και παρέχοντάς του αντιοξειδωτική προστασία και οφέλη στην όραση.

-Συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με τη βοήθεια μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως η ουσία γλυκοζινόλη, που αποτελεί ρυθμιστή της εμφάνισης φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό.

-Εμποδίζουν την εμφάνιση μορφών καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, του μαστού, του προστάτη κ.ά., χάρη σε μια σειρά από ουσίες, όπως η γλυκοζινόλη και οι ισοθειοκυανάτες, που ενισχύουν την αντικαρκινική δράση των μικροσκοπικών σταυρανθών λαχανικών.

Βρίσκονται στην εποχή τους και όσο κι αν η πικρή τους γεύση κάνει τα παιδιά να μην τα συμπαθούν ιδιαίτερα, συνοδεύουν υπέροχα μαζί με άλλα λαχανικά το κρέας, δίνοντάς σας ιδέες για να αλλάξετε λίγο το μοτίβο «κρέας με πατάτες». Κι αν θέλετε να «γλυκάνετε» την πικρή τους γεύση, προσθέστε τους μια σος από μέλι και μουστάρδα που θα κάνει ακόμη και τους μικρούς της παρέας να… λυγίσουν και παρουσιάστε τα στο εορταστικό σας τραπέζι. Μπορείτε, επίσης, να τα βάλετε στις σαλάτες σας ή να τα συνδυάσετε με μπέικον.