19+1 πράγματα που ίσως (δε) γνωρίζετε για τον J.R.R. Tolkien

19kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-Jrr-tolkien

φωτογραφία: www.goodreads.com

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Θεωρούσε ότι η γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μυθολογία και κάπως έτσι άρχισε να ...μιλά στη γλώσσα των ξωτικών. Η μοναδική αυτή ικανότητα έκανε τον J.R.R. Tolkien έναν από τους πιο συγκλονιστικούς «παραμυθάδες» όλων των εποχών.

Φαντασία αχαλίνωτη, ευφυΐα ιδιαίτερη και μια μοναδική ικανότητα εξιστόρησης κάνουν τον άγγλο ποιητή, συγγραφέα, φιλόλογο και καθηγητή πανεπιστημίου, J.R.R. Tolkien να είναι ευρέως γνωστός ως ο «πατέρας» της σύγχρονης φανταστικής λογοτεχνίας, ή καλυτερα της υψηλής φαντασίας. Με οδηγό τη φαντασία λοιπόν, το click@Life σας αποκαλύπτει αμέσως τα 19 +1 πράγματα που ίσως (δε) γνωρίζετε για τον J.R.R Tolkien.

1. Γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου του 1892, στο Bloemfontein της επαρχίας Orange Free της Νοτίου Αφρικής, ο Βρετανός ακαδημαϊκός έμεινε ορφανός στα 12 του χρόνια. Ο πατέρας του πέθανε όταν αυτός ήταν 4 ετών και η μητέρα του όταν ήταν 12 ετών. Από εκείνη την ηλικία την ανατροφή αυτού και των αδερφών του ανέλαβε ένας καθολικός παπάς.

2. Τα αρχικά J.R.R αντιπροσωπεύουν το όνομά του John Ronald Reuel.

3. Στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ο Tolkien είχε συμμετάσχει στη μάχη του Somme αλλά το 1917 τον έδιωξαν από το στρατό γιατί έπασχε από «πυρετό των χαρακωμάτων».

4. Ο Tolkien ήταν ένας από τους μεταφραστές της «Βίβλου της Ιερουσαλήμ» της ρωμαιοκαθολικής μετάφρασης της Βίβλου, που πρωτοκυκλοφόρησε στο αγγλόφωνο κοινό το 1966.

5. Στα 16 του χρόνια ο Tolkien γνωρίζει την Edith Mary Bratt, τη μούσα και μετέπειτα γυναίκα του. Αυτή ήταν 3 χρόνια μεγαλύτερή του και προτεστάντης στο θρήσκευμα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο μέντορά του, πατέρα Francis Morgan.

6. Του απαγόρευσε να τη συναντά, να της μιλάει και να έχει την οποιαδήποτε σχέση μαζί της τουλάχιστον ως τα 21 του χρόνια. Ο Tolkien τον υπάκουσε αλλά το απόγευμα των 21ων γενεθλίων του, της έγραψε ένα γράμμα εκφράζοντας τον έρωτά του γι αυτήν και προτείνοντάς της να την παντρευτεί.

www.imdb.com

7. Παντρεύτηκαν στις 22 Μαρτίου του 1916, έκαναν 4 παιδιά, τον Christopher, τον Michael, την Priscilla και τον John και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο της, στις 29 Νοεμβρίου του 1971.

8. Ο Tolkien και η σύζυγός του είναι θαμμένοι σε κοινό τάφο, όπου η πλάκα αναγράφει «Edith Mary Tolkien, Lúthien, 1889-1971» και «John Ronald Reuel Tolkien, Beren, 1892-1973». Τα ονόματα Lúthien και Beren είναι εκείνα των εραστών στο λογοτεχνικό δημιούργημα του Tolkien «The Silmarillion».

9. Αρκετά από τα έργα του τα δημοσίευσε μετά το θάνατό του ο γιος του, Christopher Tolkien.

10. Το 2001 ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είχε πουλήσει περισσότερα από 52 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίων και είχε μεταφραστεί σε 25 διαφορετικές γλώσσες.

11. Αν και κινηματογραφικές επιτυχίες με αρκετά Όσκαρ, ο Tolkien δεν θεωρούσε ότι τα έργα του θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο ο ίδιος είχε πουλήσει τα δικαιώματα του «Άρχοντα» αρκετά χρόνια πριν πεθάνει, χωρίς να έχει καμία προσδοκία για επιτυχία.

12. Η αγάπη για τις γλώσσες ξεκίνησε από τη μητέρα του, η οποία του έμαθε Λατινικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Όταν πήγε σχολείο άρχισε να διαβάζει μόνος του ελληνικά, αρχαία αγγλικά, μεσαιωνικά αγγλικά (γνωστά και ως αγγλοσαξωνικά), μεσαιωνικά νορβηγικά (γνωστά και ως «παλιά» ισλανδικά), γοτθικά, σύγχρονα και μεσαιωνικά ουαλικά, φινλανδικά, ισπανικά και ιταλικά. Επίσης γνώριζε σερβικά, ρωσικά, σουηδικά, δανέζικα, νορβηγικά, ολλανδικά, και Lombardic, μία «νεκρή» γλώσσα που μιλούσαν οι γερμανοί της Ιταλίας τον 6 αιώνα.

13. Ο ίδιος ωστόσο επινόησε 14 διαφορετικές γλώσσες και διάφορα αλφάβητα για τους κατοίκους της Μέσης Γης.

14. Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίδασκε από το 1925 ως το 1959.

15. Η γερμανική metal μπάντα «Blind Guardian» έχει εμπνευστεί πολλά κομμάτια από τον Tolkien. Μάλιστα το 6ο στούντιο άλμπουμ της είναι βασισμένο στο «Silmarillion» και έχει τον τίτλο «Nightfall in Middle-Earth».

www.imdb.com

16. Ο Tolkien είχε ενοχληθεί πάρα πολύ όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» εκδόθηκε σαν τρεις διαφορετικές ιστορίες, καθώς ο ίδιος δεν είχε καμία πρόθεση η ιστορία του να γίνει τριλογία.

17. Η αρχική έκδοση του «Άρχοντα» καθυστέρησε να κυκλοφορήσει για δύο λόγους: πρώτον, ήθελε το «Ring» να γραφτεί με κόκκινα γράμματα στο εξώφυλλο, κάτι που δεν άρεσε στους εκδότες του και δεύτερον επειδή επέμενε να κυκλοφορήσει μαζί και το «Silmarillion», αλλά κανείς εκδοτικός οίκος δεν συμφώνησε με αυτό.

18. Έτσι το «Silmarillion» εκδόθηκε μετά το θάνατό του Tolkien.

19. Ο μόνος από το cast του Peter Jackson «Lord of the Rings», που έχει γνωρίσει στην πραγματικότητα τον Tolkien είναι ο Christopher Lee.

20. Κάποτε ο Tolkien συνάντησε την Ava Gardner, και κανείς από τους δύο δεν γνώριζε γιατί ήταν διάσημος ο άλλος.

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ