Ο ευεργετικός λωτός στο πιάτο

lotos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο καρπός λωτού ίσως να μην βρίσκεται συχνά στη διατροφή μας. Υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι για να αρχίσουμε να τον καταναλώνουμε.

Ο λωτός είναι ένα φρούτο που έχει κυκλοφορήσει και με τον τίτλο «η τροφή των θεών», έχει πορτοκαλί χρώμα και αν αφεθεί να ωριμάσει, αποκτά και γλυκιά γεύση. Στην ασιατική κουζίνα χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα πιάτα, μέσα σε σούπες, ή μπορεί να τηγανιστεί, να μαγειρευτεί stir-fry κ.ο.κ. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου, του χαλκού, του σιδήρου, του μαγγανίου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης C, B6 κ.ο.κ., ενώ είναι πλούσιος και σε φυτικές ίνες. Τα οφέλη του; Πολλαπλά. Συγκεκριμένα:

-Συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνοντας το οξυγόνο στα όργανα του οργανισμού, τη λειτουργικότητα και την ενέργειά μας.

-Κάνει καλό στην όραση λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α.

-Μειώνει το στρες και τους πονοκεφάλους, χάρη στη βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) που περιέχει.

-Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στο κάλιο που περιέχει, το οποίο φέρνει ισορροπία στον οργανισμό σε σχέση με το νάτριο.

-Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού χάρη στη βιταμίνη C, την οποία μας παρέχει σε μεγάλο ποσοστό σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο και στη σύνθεση κολλαγόνου στον οργανισμό, που βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων, των οργάνων, του δέρματος κ.ο.κ.

-Παίζει ρόλο στη διαχείριση βάρους χάρη στις φυτικές ίνες του, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και την αποφυγή τσιμπολογήματος, ενώ κάνουν καλό και στο έντερο.

-Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, χάρη στις φυτικές του ίνες, το κάλιο και την πυριδοξίνη που ελέγχει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.