Lynne Ramsay: πράσινο φως από το Χόλιγουντ για το «Μόμπι Ντικ»

lynne-ramsay-prasino-fos-apo-to-xoligount-gia-to-mompi-ntik

Φωτογραφία:ΙΜDb. Η σκηνοθέτις Lynne Ramsay.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η Lynne Ramsay, η καταξιωμένη βρετανίδα σκηνοθέτις του ψυχολογικού θρίλερ «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν», εξασφάλισε χρηματοδότηση…χολιγουντιανών προδιαγραφών για τη νέα, φιλόδοξη παραγωγή της που θα βασίζεται στο εμβληματικό έργο του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».

H Lynne Ramsay, με αφετηρία την ιστορία του «Μόμπι Ντικ» θα γυρίσει ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, μεταφέροντας τη δράση όχι στη θάλασσα, αλλά στο αχανές διάστημα. Η σκηνοθέτις έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον Scott Steindorff, γνωστό παραγωγό του Χόλιγουντ, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

To σενάριο θα έχει την υπογραφή της Ramsay αλλά και της Rory Kinnear, με την οποία είχε συνεργαστεί στην επιτυχημένη ταινία της «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν». Η Κinnear είχε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο ότι τα γυρίσματα θα γίνουν με χαμηλό budget: «μεταφέρουμε το θέμα του έργου στον γαλαξία. Δημιουργούμε ένα νέο κόσμο και έναν καινούργιο εξωγήινο. Δίνεται έμφαση στην ψυχολογία και η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως σε ένα πλοίο, λίγο όπως το ‘Das Boot’, οπότε είναι αρκετά κλειστοφοβικό». Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκεται η προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα: «αναφέρεται σε αυτόν τον τρελό καπετάνιο του οποίου η τρελή ανάγκη για εκδίκηση παρασέρνει το πλήρωμά του στον θάνατο. Θα πάω τους ανθρώπους σε σκοτεινά νερά και θα δείτε στην πορεία ορισμένες απώλειες. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό υλικό…», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά, η ίδια.

Το κλασικό μυθιστόρημα του Μέλβιλ επικεντρώνεται στον καλόκαρδο περιπλανώμενο ναυτικό Ισμαήλ και στο ταξίδι του στο φαλαινοθηρικό Pequod, το οποίο διευθύνει ο παρανοϊκός, τυραννικός καπετάνιος Άχαμπ. Ο Ισμαήλ και το υπόλοιπο πλήρωμα βλέπουν σταδιακά τον καπετάνιο τους να γλιστράει στην τρέλα, καθώς καταδιώκει τη φάλαινα που του είχε ακρωτηριάσει το πόδι.

Η πιο πετυχημένη κινηματογραφική μεταφορά του «Μόμπι Ντικ» παραμένει η ταινία του John Huston του 1956, με πρωταγωνιστή τον Gregory Peck. H Ramsay δεν είναι η πρώτη που μετέφερε τη δράση του βιβλίου στο διάστημα: είναι γνωστή η γιαπωνέζικη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Hakugei: legend of the Μοby Dick» που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1997.