Οι πιο στολισμένες χριστουγεννιάτικες πόλεις του κόσμου

parisi-xristougenna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το πνεύμα των εορτών φτάνει και περισσεύει από την Γαλλία και την Αυστρία, μέχρι την Αυστραλία και την Βραζιλία.

Από περίτεχνα λαμπάκια και τεράστιες αγορές, μέχρι παρελάσεις και στολισμένες προσόψεις, η περίοδος των Χριστουγέννων γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις και αντιλήψεις. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις οχτώ πόλεις στον κόσμο που ζουν τα Χριστούγεννα όσο λίγες.

Παρίσι, Γαλλία
Η πρωτεύουσα της Γαλλίας δεν απέκτησε το όνομα «Πόλη του Φωτός» τυχαία και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι πιθανότατα η πιο καλή εποχή για να το διαπιστώσετε. Τα  μεγαλεπήβολα μνημεία του Παρισιού, όπως η Αψίδα του Θριάμβου και ο Πύργος του Άιφελ βάζουν τα καλά τους και τα αμέτρητα φωτάκια δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Πέραν από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Παναγία των Παρισίων και την Μονμάρτη.

Μελβούρνη, Αυστραλία
Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία είναι καλοκαίρι τον Δεκέμβριο, η πρωτεύουσα της Βικτώρια γιορτάζει με το παραπάνω τα Χριστούγεννα. Πάνω από 20.000 τουρίστες μαζεύονται για τους καθιερωμένους εορτασμούς στην Μελβούρνη, με την πόλη να γεμίζει λαμπάκια, ιπτάμενους ταράνδους και στολισμένα καγκουρό. Αφού θαυμάσετε το τεράστιο δέντρο στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να χαζέψετε τις πλουσιοπάροχες βιτρίνες στους φωταγωγημένους κάνοντας μια βόλτα.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Λίγες πόλεις καταφέρνουν να συλλάβουν την ατμόσφαιρα των σύγχρονων Χριστουγέννων, όπως η αμερικάνικη μεγαλούπολη: Με τον ψυχρό αεράκι του χειμώνα να «σπάει» από τα κάστανα των πλανόδιων πωλητών, τα παγοδρόμια του Μανχάταν είναι ένα υπέροχο ξεκίνημα στην χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη. Αφού βγείτε φωτογραφία με το τεράστιο δέντρο στο Rockefeller Center, του οποίου τα φώτα ανάβουν σε μια λαμπρή τελετή στα τέλη Νοεμβρίου, τα πολυκαταστήματα της Fifth Avenue σας περιμένουν για τις τελευταίες σας αγορές.

Μεντεγίν, Κολομβία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας παίρνει πολύ σοβαρά τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο διοργανώνεται η φιέστα «los alumbrados» η οποία είναι αφιερωμένη στα φώτα που γεμίζουν τον νυχτερινό ουρανό με φανταστικά σχήματα και παραστάσεις. Τα πιο λαμπερά φώτα θα τα δείτε γύρω από τον ποταμό που διασχίζει το κέντρο της πόλης, οπότε για μια καλύτερη άποψη αυτού του φαντασμαγορικού θεάματος, προτιμήστε τον λόφο Cerro Nutibara, στην δυτική όχθη.

Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
Από το 1984 και μετά οι εορτασμοί στην Σιγκαπούρη έχουν αποκτήσει έναν άλλο αέρα, με τον άναμμα των φώτων στην κεντρική αγορά να δίνει το έναυσμα. Η πόλη σταδιακά μεταμορφώνεται, καθώς γεμίζει χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, ενώ οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το κτίριο με την πιο καλοστολισμένη πρόσοψη. Καθώς οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, πληθαίνουν παράλληλα οι παρελάσεις, καθώς και οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στους δρόμους της Σιγκαπούρης.

Βιέννη, Αυστρία
Η παραμυθένια αρχιτεκτονική της χιονισμένης Βιέννης από μόνη της είναι ίσως αρκετή για την δημιουργία μιας χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, με το δημαρχείο της πόλης δεσπόζει σαν κάστρο. Σίγουρα βοηθάει η υπαίθρια αγορά με τα χειροποίητα προϊόντα και παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές, όπως ψημένα μήλα, ζεστό κρασί και μελόπιτες, που δίνουν μια σπιτική αίσθηση στην πόλη. Παράλληλα, το κέντρο της Βιέννης γεμίζει φωτάκια, με τους πιο περίτεχνους φωτισμούς να βρίσκονται, όπως θα περίμενε κανείς, στους εμπορικούς δρόμους στη αυστριακής πρωτεύουσας.

Μαδρίτη, Ισπανία
Η ισπανική πρωτεύουσα μπορεί να μην έχει τον πιο εντυπωσιακό φωτισμό των πόλεων της λίστας μας, αλλά οι κεντρικοί δρόμοι και πλατείες της Μαδρίτης είναι κάτι το ξεχωριστό, με τις παραδοσιακές φάτνες («Belen») να αποτελούν ιδιαίτερη παράδοση. Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης στήνεται στην Plaza Mayor, την πιο δημοφιλή πλατεία της Μαδρίτης, από το 1860. Εκεί κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 100 πάγκοι και είναι ο κατεξοχήν προορισμός για τις εορταστικές αγορές σας.

Γκραμάντο, Βραζιλία
Από το 1986 και για δύο περίπου μήνες, αυτή η μικρή ορεινή πόλη της Βραζιλίας μεταμορφώνεται σε μια παραμυθένια χώρα θαυμάτων, για εορτασμό των χριστουγεννιάτικων φώτων («Natal Luz»). Οι πρώτες εκδηλώσεις διαρκούν από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και περιλαμβάνουν μια φαντασμαγορική παρέλαση με τον Άγιο Βασίλη, την Βασίλισσα του Χιονιού και αγγέλους, καθώς και την υπαίθρια όπερα «Nativitaten» με περίτεχνα σόου με σιντριβάνια και πυροτεχνήματα.