Επτά λόγοι για να αγαπήσετε το Ναύπλιο

nauplio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Το έχουμε δει να φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες value for money πόλεις, ενώ αποτελεί βολική λύση απόδρασης από την Αθήνα. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι λόγοι να αγαπάμε το Ναύπλιο με την ενετική αρχιτεκτονική, τις οθωμανικές δομές και τη θαλασσινή ατμόσφαιρά του.

Βρίσκεται μόλις δυο ώρες από την Αθήνα
Για τους Αθηναίους είναι η ιδανική απόδραση, αφού σε στέλνει μακριά από την κίνηση της πόλης, χωρίς, όμως, να απαιτεί πολλά καύσιμα και χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες, που όταν επισκέπτονται την Αθήνα, δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν και από την αρχική πρωτεύουσα του σύγχρονου κράτους.

Θα σας μάθει πολλά για την Ελλάδα
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου θα βρείτε τη μόνιμη έκθεση με μερικά από τα παλαιότερα ευρήματα της Παλαιολιθικής Εποχής, όπως και κοσμήματα, ρούχα, γλυπτά, κεραμικά και σπάνιες δημιουργίες της Νεολιθικής περιόδου. Το μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος της πόλης και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο ενετικό κτίριο.

«Κρύβει» πολλές κοντινές αποδράσεις
Η βολική του τοποθεσία στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου το καθιστά ιδανική βάση για όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τα σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Το θέατρο της Επιδαύρου, για παράδειγμα, και οι αρχαίες πόλεις όπως η Κόρινθος, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα βρίσκονται οδικώς κοντά, ενώ οι λάτρεις του κρασιού θα μπορέσουν να ανακαλύψουν την οινοπαραγωγική περιοχή της Νεμέας, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες γευσιγνωσίας.

Έχει καλό φαγητό
Η Ελλάδα φημίζεται για το καλό φαγητό της και η αλήθεια είναι ότι οι τουρίστες πάντα ενθουσιάζονται με την ελληνική κουζίνα. Το Ναύπλιο δεν αποτελεί εξαίρεση, με πλήθος από ταβέρνες και καλά εστιατόρια να εγγυώνται μια όμορφη γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες καινοτόμας μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας. Είτε στην Παλιά Πόλη, είτε στη νέα, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε γευστικά στέκια και να απολαύσετε από brunch μέχρι βραδινό. Καλές επιλογές είναι το Il Porto και το Popeye Bistro για ιταλική κουζίνα, το 3Sixty για brunch και δείπνο, το Όμορφο Ταβερνάκι για ελληνική κουζίνα και πολλά άλλα.

Είναι ιδανικό για περιπάτους
Το Ναύπλιο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τους περιπάτους. Στην καρδιά της παλιάς πόλης, μέσα σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια, κρυμμένες πλατείες και εκθαμβωτικά νεοκλασικά, ένας περίπατος μπορεί να είναι τόσο πλούσιος όσο τον φαντάζεστε. Ακόμη και τα σκαλιά του Παλαμηδίου, όσο κι αν σας φαίνονται κουραστικά, είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Είναι γεμάτο φρούρια
Με τα χαρακτηριστικά του σπίτια και νεοκλασικά και τα γεμάτα βουκαμβίλιες δρομάκια του, το Ναύπλιο είναι ένας συνδυασμός όμορφων χρωμάτων, χάρη στο καλοδιατηρημένο κέντρο του. Στην πόλη, όμως, θα βρείτε έντονα και το παρελθόν της, με τα τρία δημοφιλή φρούρια. Το εντυπωσιακό Παλαμήδι που υψώνεται πάνω από το Ναύπλιο, χτίστηκε από τους Ενετούς το 1711-1714 και αν καταφέρετε να ανεβείτε τα (λιγότερα από) 999 σκαλιά του, θα βρεθείτε μπροστά από μια εκθαμβωτική θέα της πόλης. Στο φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι τη δεκαετία του’50, θα βρείτε πύλες από την εποχή του Χαλκού, ενώ το Μπούρτζι, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού θα σας εντυπωσιάσει εξίσου. Χτίστηκε επίσης από Ενετούς τον 15ο αιώνα και έχει μακρά ιστορία ως κάστρο, φυλακή, ξενοδοχείο, γραφείο τουρισμού κ.ο.κ. Πλέον χρησιμοποιείται για event και συναυλίες το καλοκαίρι, ενώ εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο με καραβάκι.

Ταιριάζει σε κάθε εποχή
Η μαγική αυτή πόλη είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές και σε αντίθεση με τα ελληνικά νησιά, στο Ναύπλιο μπορεί ένας τουρίστας να απολαύσει τόσο το φθινόπωρο, όσο και το χειμώνα, χάρη στο ήπιο κλίμα του. Ταβέρνες, μουσεία, αξιοθέατα, φρούρια, νεοκλασικά, γραφικά καφέ, όλα συνθέτουν την όμορφη εικόνα του σε κάθε εποχή, σε ένα περιβάλλον που σε κάνει να ξεχνιέσαι μακριά από την κλασική αστική εικόνα.