Λιγότερο ελκυστικοί οι καπνιστές

kapnisma-andras-kapnos
ΤΡΙΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βρίσκουν τους καπνιστές λιγότερο ελκυστικούς.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σε πάνω από 500 συμμετέχοντες, παρουσιάστηκαν τα πρόσωπα 23 σετ πανομοιότυπων διδύμων, συν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό πρωτότυπο. Οι δύο κύριοι στόχοι της μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν είναι δυνατόν να πει κάποιος, αν το πρόσωπο που βλέπει είναι καπνιστής, με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και αν το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ελκυστικότητά του.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η χρήση των προσώπων ταυτόσημων δίδυμων στη μελέτη παρείχε στους ερευνητές τον βαθμό ελέγχου που χρειάζονταν για την επίτευξη ακριβών αποτελεσμάτων.

«Επειδή οι δίδυμοι μοιράζονται σχεδόν όλο το γενετικό τους υλικό και ορισμένες πτυχές του περιβάλλοντός τους (π.χ. γονείς, πολιτιστικό υπόβαθρο, εκπαίδευση), οι διαφορές μεταξύ τους μπορούν να αποδοθούν στις μη επιμεριζόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα», ανέφερε η μελέτη.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο πείραμα πρότυπα των προσώπων των δίδυμων, ανδρικά και γυναικεία, με τον μέσο όρο των προσώπων. Αυτό, γιατί η παραμικρή διαφορά στην έκφραση, τη στάση ή τον φωτισμό είχε τη δυνατότητα να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν συντριπτικά μονόπλευρα, με τους άνδρες και τις γυναίκες συμμετέχοντες να είναι σε θέση να προσδιορίσουν σωστά ποιο από τα πρόσωπα ήταν καπνιστής, στο 70% των περιπτώσεων. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, επέλεξαν κατά κύριο λόγο τα πρόσωπα των μη καπνιστών ως τα πιο ελκυστικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση αλλαγών στη συμπεριφορά που σχετίζεται με το κάπνισμα, ιδίως στους νέους. Όπως έγραψαν: «Οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στο πόσο ελκυστικοί είναι, καθώς μεγαλώνουν».

Πηγή: iatrikanews