15 τραγούδια γραμμένα για ξεχωριστές... προσωπικότητες

15-tragoudia-grammena-gia-ksexoristes-prosopikotites

ΤΡΙΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς την πηγή έμπνευσης που κρύβεται πίσω από αγαπημένα τραγούδια. Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα με γνωστά τραγούδια που γράφτηκαν κι αφιερώθηκαν σε πρόσωπα της δημοσιότητας.

1. «Uptown Girl»-Billy Joel

Αν και ο Joel το έγραψε αρχικά για την τότε φιλενάδα του, την Αυστραλέζα top model Elle Macpherson, μετά τον χωρισμό τους, το αφιέρωσε στην αρραβωνιαστικιά του Christine Brinkley.

2. «Wonderful Tonight»-Eric Clapton

Η Patty Boyd, μετά τον χωρισμό της με τον Harrison, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Clapton για να γράψει ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του.

3. «Something»-George Harrison

Το πρώην Σκαθάρι αφιέρωσε αυτό το τραγούδι στην αγαπημένη του Patty Boyd.

4. «Rosanna»-Toto

Η ηθοποιός Rosanna Arquette ενέπνευσε το συγκρότημα, όπως και τον Peter Gabriel, που για χάρη της έγραψε το «In Your Eyes».

5. «Miles Away»-Madonna

Μετά το διαζύγιο της από τον Άγγλο σκηνοθέτη Guy Ritchie, η βασίλισσα της pop συμπεριέλαβε αυτό το τραγούδι στο album της «Hard Candy».

6. «Killing Me Softly»- Lori Lieberman

Αν και έγινε γνωστό από τη Roberta Flack και αργότερα από τους Fugees, το πασίγνωστο αυτό τραγούδι γράφτηκε από την country τραγουδίστρια Lori Lieberman για τον Don Mclean.

7. «Hey Jude»- The Beatles

Το πασίγνωστο και υπέροχο αυτό τραγούδι, εμπνεύστηκε ο Paul McCartney από τον γιο του John Lennon, Julian, ο οποίος αντιμετώπιζε δυσκολίες μετά το διαζύγιο των γονιών του.

8. «You Oughta Know»-Alanis Morrissette

Η Καναδή τραγουδίστρια έγραψε αυτό το οργισμένο ροκ κομμάτι, που ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες της, για τον πρώην σύντροφό της Dave Coulier.

9. «Sweet Child O' Mine»-Guns ‘n’ Roses

Ο Axl Rose έγραψε ένα από τα καλύτερα ροκ κομμάτια της δεκαετίας του '90 για την τότε φιλενάδα του Erin Everly.

10. «Angie»-The Rolling Stones

Πολλές οι φημολογίες γύρω από το συγκεκριμένο κομμάτι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι γραμμένο για την Angie Bowie, γυναίκα του David Bowie και ανεκπλήρωτο πόθο του Mick Jagger και άλλοι, ότι αναφέρεται στην απεξάρτηση του Κeith Richards από την ηρωίνη μετά τη γέννηση της κόρης του Dandelion Angela.

11. «Englishman In New York»- Sting

Ο εκκεντρικός συγγραφέας και είδωλο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας Quentin Crisp είναι ο ήρωας του συγκεκριμένου τραγουδιού του Sting.

12. «Huriccane»-Bob Dylan

Εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία του πυγχμάχου Rubin «The Hurricane» Carter, που καταδικάστηκε σε ισόβια για τριπλή δολοφονία το 1960, είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Dylan, που έντυσε μουσικά και την ομώνυμη ταινία.

13. «You Haven't Done Nothing»- Stevie Wonder

Την απογοήτευση του για τον παραιτηθέντα πρόεδρο των Η.Π.Α. Richard Nixon ήθελε να δείξει ο Wonder με το τραγούδι του «You Haven't Done Nothing».

14. «Tramp The Dirt Down»- Elvis Costello

Άλλο ένα τραγούδι με πολιτικό στίχο, αυτή τη φορά για τη Σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας, Margaret Thatcher.

15. «Kooks»-David Bowie

Ο Bowie έγραψε αυτό το τραγούδι για τον γιο του Duncan. Από αυτό το τραγούδι πήρε και το συγκρότημα Kooks το όνομα του αργότερα.