Καφές: πώς ο απλός και ο ντεκαφεϊνέ μπορούν να μας ωφελήσουν

kafes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τον προτιμάτε απλό ή χωρίς καφεΐνη; Όπως και να ‘χει, ο καφές μπορεί να ωφελήσει το συκώτι, ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η καφεΐνη φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στον οργανισμό, αλλά αν προτιμάτε τον καφέ σας χωρίς αυτή, είτε επειδή κάνετε ομοιοπαθητική, είτε επειδή η πολλή καφεΐνη σας πειράζει, είτε για τους δικούς σας λόγους, τα οφέλη είναι και πάλι σημαντικά.

Όπως έχουν αποδείξει παλιότερες και πιο πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να ωφελήσει το ήπαρ και τα οφέλη σε αυτό δεν σχετίζονται με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Το ρόφημα, αυτό, μάλιστα, το οποίο η παγωνιά του χειμώνα μας κάνει να το προτιμάμε ζεστό, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Οι περισσότεροι τον καταναλώνουν ως ένα από τα πρώτα πράγματα το πρωί, με περίπου το 50% των Αμερικανών άνω των 18 να πίνουν περίπου 3 φλιτζάνια την ημέρα, ενώ στην Ελλάδα, το 35% των ηλικιών 18 έως 60 πίνει περίπου 2 φλιτζάνια την ημέρα και το 32% 1 φλιτζάνι.

Συν τοις άλλοις, η International Coffee Association αναφέρει μάλιστα ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο από τα ‘80s και τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 2%.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας του ήπατος, πάντως, σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή από το National Cancer Institute που δημοσιεύτηκε στο Journal Hepatology, φαίνεται ότι αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, τα οφέλη του καφέ αφορούν και τον ντεκαφεϊνέ όσον αφορά το ήπαρ, χάρη σε συστατικά του που προωθούν την υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα πάνω σε δεδομένα από το US National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2010 με πάνω από 27 χιλιάδες συμμετέχοντες από 20 ετών και άνω, φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, παρουσίαζαν πιο χαμηλά επίπεδα στα τέσσερα ηπατικά ένζυμα (αμινοτρανσφεράση της αλανίνης, ασπαρτική αμινοτρανσφεράση, αλκαλική φωσφατάση και γ-γλουταμυλ-τρανσφεράση) σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Τα ίδια αποτελέσματα παρουσίασαν, όμως, και όσοι κατανάλωναν decaf καφέ, που σημαίνει ότι άλλα συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης, είναι αυτά που προωθούν την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα, όμως, με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, φαίνεται, επίσης, ότι οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ προέρχονται από τα γονίδια. Οι ερευνητές αναγνώρισαν δύο παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης και δύο παραλλαγές γονιδίων που μπορεί να επηρεάσουν την επίδραση της καφεΐνης ως επιβράβευση.

Όπως και να ‘χει, φροντίστε να βάζετε καθημερινά τον καφέ στη ζωή σας και να τον προτιμάτε πάντα χωρίς γάλα και με ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη, για να μην τον μετατρέπετε σε επιβλαβή και θερμιδική... βόμβα.