Κολλαγόνο: πώς μπορούμε να το παράγουμε σε επάρκεια

prosopo-epidermida-kollagono
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η Κλινική Διαιτολόγος, Ευγενία-Ιωάννα Παπαδήμα, μας εξηγεί πώς να βοηθήσουμε την πρόσληψη κολλαγόνου, ώστε να είμαστε πιο λαμπερές και εύκαμπτες από ποτέ!

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά, στους τένοντες, το δέρμα, τα αγγεία του αίματος και στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Λόγω των ιδιοτήτων του αποτελεί το κυρίως πλέγμα στήριξης του σώματος, είναι το πρωταρχικό συστατικό του συνδετικού ιστού και βασικός επουλωτικός παράγοντας τραυμάτων. Σαν πρωτεΐνη που είναι συντίθεται από τα αμινοξέα γλυκίνη (33%), προλίνη (20-25%) και υδροξυ-προλίνη. Η βιοσύνθεσή του ξεκινά μέσα στους ινοβλάστες.

Πώς το λαμβάνουμε;
Το κολλαγόνο δεν προσλαμβάνεται από το φαγητό, αλλά μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό από τα αμινοξέα τα οποία λαμβάνονται από το φαγητό. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα πέπτεται και τα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Για να συντεθεί από τον οργανισμό χρειάζεται επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών, κυρίως ζωικών, αλλά και φυτικών σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Κατά αυτόν τον τρόπο χρειάζεται:

-Καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πλούσια σε βιταμίνη C. Επιλέξτε ανάμεσα σε πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, ακτινίδια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο κ.α.

-Κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων από πρωτεΐνες. Επιλέξτε ανάμεσα σε κρέας, κοτόπουλο, κουνέλι, μπιφτέκι, ψάρι, αυγό, γάλα, όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά, δημητριακά με ξηρούς καρπούς, λαχανικά κ.ά.

-Κόψιμο του καπνίσματος. Αυτή η ανθυγιεινή συνήθεια μειώνει την αποτελεσματικότητα των ινοβλαστών στην παραγωγή τον κολλαγόνου.

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,MD, MSc
www.dietsecrets.gr