Μια πρώην χίπισσα στο Μέγαρο Μουσικής

mia-proin-xipissa-sto-megaro-mousikis

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Ο Στίβεν Μπέρεσφορντ κάνει τον απολογισμό της θρυλικής δεκαετίας του ’60, στο έργο του «Η τελευταία των Χάουσμαν» που θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ (11/10) απευθείας από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, στο Μέγαρο Μουσικής, μέσω του προγράμματος προβολών «National Theatre Live».

Ηθοποιός και σεναριογράφος, ο Στίβεν Μπέρεσφορντ, με αυτό το πρώτο του θεατρικό, προσθέτει τη δική του διασκεδαστική διάγνωση για την επαναστατημένη γενιά του ‘60 και εισέρχεται στην παρέα των συγγραφέων, που τα τελευταία χρόνια ρίχνουν τον προβολέα τους σε αυτή τη δεκαετία που σάρωσε ήθη και νοοτροπίες αιώνων.

Η Τζούλι Γουόλτερς υποδύεται τη Τζούντι Χάουσμαν, την κεντρική ηρωίδα του έργου. Πρώην χίπισσα, αναρχική, αλλά μεγάλη πια, παραμένει καθηλωμένη στη δεκαετία του ‘60, μέσα στο ξεχαρβαλωμένο Art Deco εξοχικό της στις ακτές του Ντέβον. Μετά από μια περιπέτεια υγείας επανασυνδέεται με τα παιδιά της, την θυμωμένη και απελπισμένη κόρη της, Λίμπι, τον πρώην ναρκομανή και ακόμα πιο απελπισμένο γιο της Νικ, και την ανελέητη νεαρή εγγονή της, τη Σάμερ και μαζί με τον τοπικό γιατρό και έναν έφηβο γείτονα μοιράζονται μερικούς θυελλώδεις μήνες συνύπαρξης.

Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας η Τζούλι Γουόλτερς επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, μαζί με τους Έλεν Μακρόρι και Ρόρι Κινίαρ, σε ένα έργο που εξετάζει αν η εμμονή στα παλιά ιδανικά της αγάπης, της ειρήνης και της επανάστασης, αλλά και του ατομικισμού, μπορεί να είναι εξίσου βλαπτική με τη σύμβαση και να υπονομεύει εξίσου, συναισθηματικά και ψυχικά, την επόμενη γενιά.

«Η τελευταία των Χάουσμαν» είναι ένα οικογενειακό πορτρέτο-μεταφορά για μια γενιά, που πίστεψε με παραφορά στην ελευθερία, την ταύτισε με την πρόοδο, την αναζήτησε με έναν αδιάλλακτο ατομικισμό και την απόλαυσε με ένα μεγάλο πάρτυ αφήνοντας το χάος της επόμενης ημέρας στα παιδιά της. Το έργο προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.

Σκηνοθεσία: Howard Davies. Σκηνικά: Vicki Mortimer. Φωτισμοί: Mark Henderson. Συμμετέχουν: Judy: Julie Walters. Nick: Rory Kinnear. Libby: Helen McCrory. Summer: Isabella Laughland. Peter: Matthew Marsh.

Πληροφορίες: Το έργο προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους. Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 21:00. Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές: 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικό). Εκδοτήρια και προπώληση: Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα και Ομήρου 8, Αθήνα. Τηλ: 210 7282333. Για ομαδικές κρατήσεις: 210 7282367.