Τα καλύτερα σημεία της Αθήνας για βόλτα

lukabittos
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η πρωτεύουσα μιας χώρας πάντα διατηρεί έναν ξεχωριστό ρυθμό, πιο γρήγορο, με πολλαπλές επιλογές για τον επισκέπτη να δει και να βιώσει. Ακόμη και για όσους διαμένουν σε αυτή, η Αθήνα αποτελεί πάντα μια απρόβλεπτη πόλη, που προσφέρεται για περιπάτους με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό και σήμερα συγκεντρώνουμε γωνιές που πρέπει να δείτε και να περπατήσετε, είτε μένετε στην πρωτεύουσα, είτε πρόκειται σύντομα να την επισκεφτείτε.

Λυκαβηττός
Ειδικά αν είστε αθλητικοί τύποι, μπορείτε να οργανώσετε μια πεζοπορία από το Κολωνάκι στον Λυκαβηττό μέσα από τα δρομάκια που οδηγούν σε αυτόν και να «ρουφήξετε» το αστικό τοπίο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από την Πανεπιστημίου ή το τελεφερίκ από την Αριστίππου και να ανεβείτε στον περίφημο λόφο για να χαζέψετε την υπέροχη θέα της πόλης από τα 300 μέτρα. Στην κορυφή του Λυκαβηττού θα βρείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, περιτριγυρισμένο από πεύκα, ενώ το καλοκαίρι, οι μουσικόφιλοι θα απολαύσετε συναυλίες στο θρυλικό θέατρο του Λυκαβηττού, ανάμεσα στα βραχάκια.

Παρθενώνας
Το επίκεντρο της Ακρόπολης, ο Παρθενώνας, βρίσκεται πάντα πρώτος στη λίστα των τουριστών και όχι άδικα, ενώ οι περισσότεροι ντόπιοι δυστυχώς έχουν να τον επισκεφτούν από... τις εκδρομές του σχολείου. Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, ο δωρικού ρυθμού Ναός χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της Αθήνας και εγκαινιάστηκε το 438 π.Χ.  Με την αρχιτεκτονική ματιά του Ικτίνου και του Καλλικράτη και την ευθύνη του γλυπτού μέρους στο Φειδία, ο Παρθενώνας βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987.

Μουσείο Ακρόπολης
Έπειτα από αρκετά χρόνια προσμονής, το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2009 και η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να μην περάσει κάποιος από εκεί, για να θαυμάσει τη θέα ολόκληρης της πόλης και τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων γλυπτών και ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματά του στα τέσσερα επίπεδα ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ υπάρχει και ένα 5ο επίπεδο για τους βοηθητικούς χώρους, όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων. Info: http://www.theacropolismuseum.gr/

Εθνικός Κήπος
Η πρώτη του ονομασία μέχρι το 1974 ήταν «Βασιλικός Κήπος» και αποτελεί ένα τεράστιο πάρκο στο κέντρο της Αθήνας έκτασης 15,5 εκταρίων, στο οποίο αν προσθέσουμε και τον κήπο του Ζαππείου με έκταση 13 εκταρίων, φτάνει τα 28,5 εκτάρια (285 στρέμματα). Βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και φιλοξενεί ακόμα αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά, ενώ στο νοτιοανατολικό του άκρο βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου και στο νότιο του άκρο βρίσκεται η προτομή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

wikipedia.org
Εξάρχεια
Αποτελεί ίσως την πιο διάσημη περιοχή της Αθήνας, η φήμη της οποίας έχει ταξιδέψει παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, όμως, η επαναστατική περιοχή των Εξαρχείων δεν είναι μόνο μολότωφ και δακρυγόνα, αλλά μια ζωντανή περιοχή με πολύ κόσμο, μαγαζιά, μπαρ και εστιατόρια (κάντε κλικ εδώ για να δείτε πού να φάτε στην περιοχή). Πυρήνας της περιοχής είναι η πλατεία, όπου μαζεύεται νέος κόσμος και συχνά πυκνά έχει συναυλίες, ομιλίες και συγκεντρώσεις, ενώ στα ιστορικά στενά της περιοχής θα βρείτε αντιφασιστικά μηνύματα, αναρχικά στέκια και γειτονιές που αλληλεπιδρούν πολιτιστικά και πολιτικά. Από εκεί δεν λείπουν και οι αυτοδιαχειριζόμενες δομές, όπως το πάρκο Ναυαρίνου, ενώ σημείο που προκαλεί ανατριχίλα είναι το σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, που πυροδότησε κοινωνική επανάσταση μια δεκαετία πίσω.

Πλάκα
Αγαπημένο σημείο όλων των Αθηναίων και μη, ο παραδοσιακός οικισμός κάτω από την Ακρόπολη θυμίζει περισσότερο γραφικά σοκάκια νησιού, παρά πόλη και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εντρυφήσει κάποιος στην ελληνική κουλτούρα. Σε γραφικό σκηνικό με καφενεδάκια, δέντρα, πέτρινα δρομάκια η συνοικία αυτή αποτελεί άριστη επιλογή για περίπατο, με τη συνοικία Αναφιώτικα να φέρνουν τον κυκλαδίτικο ρυθμό στο κέντρο της Αθήνας και να κάνουν τους πάντες να αισθάνονται σαν να βρίσκονται χαμένοι κάπου στις Κυκλάδες.       

wikipedia.org
Κουκάκι
Στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου αποτελεί μια από τις πιο ανερχόμενες συνοικίες της Αθήνας με νεοκλασικά κτίρια, πολυκατοικίες από την περίοδο του μεσοπολέμου και αρκετά στέκια για φαγητό και ποτό. Βολτάρετε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, έναν από τους πιο όμορφους πεζοδρόμους της Αθήνας, όπου θα βρείτε και το Μουσείο της Ακρόπολης, περάστε μια βόλτα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται κοντά (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή) και ανακαλύψτε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο… “hot” γειτονιές, χάρη στα τρέντι εστιατόρια, τα «ζεστά» café και τα κοντινά μουσεία.

Μαρίνα Φλοίσβου
Για λίγη θαλασσινή αύρα, περίπου 6 χιλιόμετρα προς τα νότια από το κέντρο της πόλης θα βρεθείτε στη Μαρίνα Φλοισβου, όπου μπορείτε να κάνετε και μια ρομαντική βόλτα πλάι στη θάλασσα και να χαλαρώσετε για καφέ και φαγητό. Οι πιο δραστήριοι μπορούν να χαρούν το τρέξιμο, το περπάτημα και την ποδηλασία σε ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, πλάι στο υγρό στοιχείο, με θέα τα γιοτ, ενώ εκεί έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ, ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο που αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.