Τι πρέπει να τρώμε καθημερινά για να προλάβουμε την άνοια;

anoia-egkefalos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η σαλάτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να κρατήσoυν τον εγκέφαλό μας έως και 11 χρόνια νεότερο από την ηλικία μας.

Η σαλάτα δεν είναι ιδανικό γεύμα μόνο για μια καλύτερη σιλουέτα, αλλά και για την πρόληψη της άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο Journal Neurology έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μια μερίδα φυλλωδών λαχανικών καθημερινά, παρουσίαζαν εγκέφαλο αρκετά νεότερο από όσους κατανάλωναν ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά. 

Να σημειώσουμε ότι μια μερίδα ισοδυναμεί με 100 γραμμάρια μαγειρεμένο σπανάκι, λαχανίδα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών ή 200 γραμμάρια μιας σαλάτας μαρουλιού. Όσοι, μάλιστα, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νοημοσύνης, κατανάλωναν 1,3 μερίδες την ημέρα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 960 ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 81 που δεν παρουσίαζαν άνοια και τους παρακολούθησαν για μέσο όρο 4,7 χρόνια. Μετά τα ετήσια τεστ μνήμης και σκέψης, οι ερευνητές τους χώρισαν σε 5 ομάδες με βάση το πόσο συχνά κατανάλωναν λαχανικά. Όσοι βρίσκονταν στην ομάδα που κατανάλωνε περισσότερα λαχανικά, έφταναν περίπου τη 1,3 μερίδα την ημέρα, ενώ όσοι έτρωγαν τα λιγότερα, κατανάλωναν 0,1 μερίδα την ημέρα.

Σε βάθος χρόνου, φάνηκε πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά, παρουσίαζαν μικρότερη γνωστική φθορά σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ οι επιστήμονες μίλησαν για ισοδύναμο 11 χρόνων νεότερου εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής, Martha Morris, βέβαια, αυτό δεν αποδεικνύει ότι η άμεση αιτία της καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρ’ όλ’ αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν και όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που βλάπτουν τον εγκέφαλο, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη φυσική, αλλά και τη νοητική δραστηριότητα.