Σοβαρές κατηγορίες (και) κατά James Franco για παρενοχλητική συμπεριφορά

James-franco Vianney Le Caer
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Πέντε γυναίκες κατήγγειλαν τον χολιγουντιανό αστέρα για ανάρμοστη και καταχρηστική συμπεριφορά.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης James Franco βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές καταγγελίες για καταχρηστική και ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, από γυναίκες οι οποίες σπούδασαν στη σχολή κινηματογράφου «Studio 4». Ο Franco υπήρξε ιδρυτής και δίδασκε στη σχολή, η οποία έχει κλείσει. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ηθοποιός φέρεται να εκμεταλλευόταν τη θέση του ως κινηματογραφικός αστέρας.

Μια από τις πρώην φοιτήτριες της σχολής, η Sarah Tither-Kaplan, ανέφερε πως στο πλαίσιο μαθήματος για σκηνές σεξ, της ζητήθηκε να γυρίσει μια ημίγυμνη σκηνή και να ανεβάσει το βίντεο σε ιδιωτικό κανάλι του Vimeo. Αργότερα, η Tither-Kaplan έμαθε πως το κανάλι δεν ήταν υπό τον έλεγχο της σχολής και το βίντεο διέρρευσε. Στη συνέχεια αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια σκηνής οργίου με άλλες δυο γυναίκες, ο Franco αφαίρεσε τα προστατευτικά καλύμματα των γεννητικών οργάνων και στη συνέχεια προσομοίωσε στοματικό σεξ.

Reuters / Jim Urquhart

Οι πέντε γυναίκες ισχυρίζονται πως ο Franco άφηνε να εννοηθεί πως εάν ενέδιδαν στις ορέξεις του, θα τις χρησιμοποιούσε σε ταινίες του.

Η Tither-Kaplan εκτίμησε ότι πολλές φοιτήτριες υπέκυπταν στις σεξουαλικές ορέξεις του Franco επειδή θεωρούσαν πως έτσι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά. Η ιστοσελίδα της σχολής άλλωστε τόνιζε πως ο ηθοποιός χρησιμοποιεί φοιτητές στις ταινίες και τα project του. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η Katie Ryan, άλλη μια πρώην φοιτήτρια της σχολής, η οποία σχολίασε: «Πάντοτε άφηνε να εννοηθεί πως υπήρχαν ενδεχόμενοι ρόλοι στο τραπέζι εάν κάναμε σεξουαλικές πράξεις ή βγάζαμε τις μπλούζες μας».

Δυο άλλες πρώην φοιτήτριες, οι Hilary Dusome και Natalie Chmiel, ανέφεραν πως έφυγαν από το σετ μιας «καλλιτεχνικής ταινίας» του Franco, όταν συνειδητοποίησαν πως επρόκειτο για «αντιεπαγγελματικά και επιθετικά γυρίσματα σε ένα strip club». Η Dusome σχολίασε πως ο Franco ενδεχομένως ξεκίνησε με αγνές προθέσεις, αλλά κάπου πήρε μια λάθος στροφή με αποτέλεσμα να βλάψει «πολλούς ανθρώπους». Τέλος, η Violet Paley, με φιλοδοξίες για καριέρα στον κινηματογράφο, ισχυρίστηκε πως είχε συνάψει σχέση με τον Franco, ο οποίος την πίεζε για σεξ, παρά την θέλησή της. Όπως εξήγησε η Paley, ενέδιδε στις ορέξεις του επειδή δεν ήθελε να τη μισήσει.

Invision/AP / Al Powers

O Franco φέρεται να απολογήθηκε στην Tither-Kaplan όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Harvey Weinstein.

Ο δικηγόρος του Franco έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, αλλά η Tither-Kaplan αποκάλυψε πως ο Franco επικοινώνησε μαζί της για να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του, λίγο αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Harvey Weinstein. Η ίδια σχολίασε θετικά την κίνησή του, αλλά τόνισε πως ο ηθοποιός δεν έχει παραδεχτεί την γενικότερη συμπεριφορά και ατμόσφαιρα που δημιουργούσε στα σετ και την σχολή του.