Ο θείος Όσκαρ δεν αγαπά το ωραίο φύλο

o-theios-oskar-den-agapa-to-oraio-fulo

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Οι ταινίες που προωθούνται για τα βραβεία Όσκαρ, είναι προκατειλημμένες υπέρ των ανδρών, υποστηρίζουν οι «ισχυρές» γυναίκες του Χόλυγουντ. Διάσημες ηθοποιοί του ωραίου φύλου παραπονιούνται για έλλειψη καλών ρόλων, ενώ ειδικοί του χώρου επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες έχουν επισκιαστεί στην κούρσα για τα προσεχή βραβεία Όσκαρ που φαίνεται πως και πάλι θα κερδίσουν άνδρες.

Οι ταινίες που προωθούνται για τα βραβεία Όσκαρ, είναι προκατειλημμένες υπέρ των ανδρών, υποστηρίζουν οι «ισχυρές» γυναίκες του Χόλυγουντ. Διάσημες ηθοποιοί του ωραίου φύλου παραπονιούνται για έλλειψη καλών ρόλων, ενώ ειδικοί του χώρου επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες έχουν επισκιαστεί στην κούρσα για τα προσεχή βραβεία Όσκαρ που φαίνεται πως και πάλιθα κερδίσουν άνδρες.

Πολλές από τις ταινίες που συζητιούνται για τα προσεχή βραβεία, όπως το «Inception», το «Social Network» και το «127 Hours», δεν περιλαμβάνουν ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες.

Η Βρετανή ηθοποιός Minnie Driver αναφέρει ότι για να είναι άξιος λόγου ένας γυναικείος χαρακτήρας χρειάζεται ένα είδος αλχημείας: «κάτι σαν μαγικό κόλπο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως γυναίκες στον εργασιακό τομέα, είναι να ξεχωρίζουμε, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του». Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η άποψη της Hilary Swank που είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία «Boys Don't Cry»: «Ήμουν τυχερή. Είχα πολύ καλούς ρόλους. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί από αυτούς».

«Τι κοινό έχουν αυτές οι ταινίες; Καμία δεν έχει κάποιο σπουδαίο γυναικείο χαρακτήρα. Κάποιες μάλιστα δεν έχουν καθόλου γυναικείους χαρακτήρες», λέει η ειδική στην ψυχαγωγία του Χόλυγουντ, Sharon Waxman, για τις ταινίες που προωθούνται για Όσκαρ. Επίσης, σχολίασε το ρόλο της Βρετανής ηθοποιού Helena Bonham Carter στο «The King's Speech», λέγοντας ότι «δεν την έχω ξαναδεί ποτέ να μοιάζει τόσο με έπιπλο».

Η άποψη ότι οι γυναικείοι ρόλοι θα μπουν στο περιθώριο στα προσεχή Όσκαρ, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για εκείνους που πίστεψαν ότι το Όσκαρ της Kathryn Bigelow για καλύτερη σκηνοθεσία τον περασμένο Μάρτιο –το πρώτο για γυναίκα- προανήγγειλε μια αλλαγή στο θέμα αυτό. Το 2009, οι γυναίκες σκηνοθέτιδες αντιπροσώπευαν το 7% του συνόλου, σημειώνοντας πτώση 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι ταινίες των αντρών, βγάζουν περισσότερα λεφτά», λέει η Minnie Driver.

Οι σχολιαστές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι ταινίες του καλοκαιριού του 2011 δεν είναι μόνο φτιαγμένες από τους άντρες, αλλά και προορίζονται για τους άντρες. Βλέπετε, «X-Men: First Class», άλλο ένα «Πειρατές της Καραϊβικής», το sequel του «Hangover» και η επική περιπέτεια «Thor».

Πάντως, ο κριτικός ταινιών Barry Norman αναφέρει: «Λένε ότι όταν ένα ζευγάρι πηγαίνει σινεμά, εκείνος που αποφασίζει τι έργο θα δούνε, είναι η γυναίκα. Οπότε μάλλον οι γυναίκες δε θέλουν να βλέπουν άλλο γυναίκες». Τέλος, άλλοι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν είναι μια καλή περίοδος για την ανάδειξη γυναικείων ταλέντων και υπάρχουν περί τις 15 γυναίκες που είναι υποψήφιες για το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου.